Andrea Falklind fick en jättefin röding när hon fiskade med pappa Martin och Sonny Holmberg, i en av Natursafaris fina rödingtjärnar utanför Abborrträsk. Foto Martin Falklind.

Abborrträsk Natursafari och Fiskejournalens Martin Falklind presenterade ny natur- och fiskefilm

2017-03-06 11:10

I fredags var det stor premiär för Martin Falklinds film om Abborrträsks natur och fiske. Filmen är gjort i samarbete med Abborrträsk Natursafaris egen "Crocodile Dundee", nämligen Sonny Holmberg:

– Vi har samlat material till filmen under tre år, berättade Sonny.

Se filmen!

 Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen, hade premiärvisning på fredagskvällen av den film han och Maria Ålander gjort om Abborrträsks fiske och natur. Beställare är Abborrträsk Natursafari. Foto Sonny Holmberg.


Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind och journalisten Maria Ålander inledde kvällen med att berätta om hur Martins intresse för hållbart fiske en gång startade:

– Jag fiskade på Gotland som tolvåring och fick hur mycket id som helst. Väl hemma meddelade min far att vi inte åt id i vår familj, så hela fångsten fick grävas ner. Då fick jag dåligt samvete och förstod att så kan man inte behandla en resurs. Här startade mina tankar kring en hållbar fiskeförvaltning, berättar Martin.


Sonny Holmberg, Abborrträsk Natursafari och Martin Falklind, Fiskejournalen under en av hösten fiskeutflykter i trakterna kring Abborrträsk. Foto Maria Ålander. 


Långt senare, inträffade den första kontakten med Sonny Holmberg och Abborrträsk Natursafari. Det var i samband med ett föredrag som Martin genomförde i Arvidsjaur för snart åtta år sedan.

– Martin ringde hem och berättade att han inte kommit till hotellet, utan hade blivit kidnappad av en man i pälsmössa. Dessutom skulle de absolut ha med honom på fiske, och de skröt väldigt över storlekarna på rödingen i Abborrträsk, berättar Maria.

Maria rådde honom att spela med och ta det lugnt, så skulle han nog komma sig därifrån förr eller senare.

– Nästa dag ringde Martin hem igen, men denna gång med upphetsad röst över vilket bra fiske det var. Så han bad han mig boka en ny resa till Abborrträsk redan under påsk, bara två veckor senare.

 

Sen dess är Martin och hans familj ofta sedda gäster i Abborrträsk. De är heller inte sena med att berömma fisket där:

– Speciellt gädd- och rödingfisket är på internationell nivå och skulle mycket väl kunna vara en stor exportprodukt. Det gäller bara att ta vara på fisket så att man inte förstör det, vilket har hänt på många andra ställen, säger Martin.

 Abborrträsk Natursafari erbjuder rödingfiske i världsklass. Även isfiske är populärt. Foto Kent Norberg.

Martin och Sonny har bland annat utvecklat en metod för att kunna filma fiske under isen:

– Det är mycket som pågår under isen. Genom att skicka ner en kamera, kan man se fiskarnas reaktioner på olika beten, säger Martin.

Den drygt 20 minuter långa filmen kommer att kunna ses på bland annat Fiskejournalens You-tubekanal i slutet av mars:

– När även den engelska versionen är klar i den vevan ska jag använda filmen till att marknadsföra byn och mitt företag. Säljagenter runt om i världen kommer då att lättare kunna presentera vad vi har att erbjuda här uppe, säger Sonny Holmberg, Abborrträsk natursafari.

 
Sonny Holmberg (t,h) syns här tillsammans med en av de fiskegäster som reser till Abborrträsk för att uppleva det beryktade, fantastiska fisket. Arkivbilder: Kent Norberg.


Skriv ut: