Anrika LTI lägger ner verksamheten!

2017-04-05 10:59

Sedan 1939 har Lundbergs Trä AB (LTI) sågat virke i Arvidsjaurs kommun. Men med hårdnande konkurrens och minskad lönsamhet har nu det anrika företaget meddelat att man tyvärr tvingas lägga ner verksamheten:
-Vi har fantastiskt duktiga och kompetenta medarbetare som alltid ställt upp i vått och tort. Det är med stor sorg vi lägger ner företaget, säger Linda Lundberg-Nilsson. 

I ett pressmedelande till kommunen uppger vd Christer Lundberg att företaget inte klarar framtidens investeringsbehov med den svaga lönsamheten. Något som gått upp och ned det senaste decenniet. Men i månadsskiftet april/maj läggs alltså verksamheten ner helt.Christer säger att nedläggningen är nödvändig, men att det känns "väldigt tråkigt". Inte minst med tanke på personalen, varav flera jobbat i företaget i 40 års tid. 17 kollektivanställda och 2 tjänstemän berörs av nedläggningen.

Arvidsjaurs kommunalråd nåddes av beskedet under försvarskonferensen i Skövde, på tisdagseftermiddagen:
-Ytterst tråkigt och beklagligt! Mina tankar går till all personal och ledning, säger Lotta Åman, som varit i kontakt med Linda Lundberg-Nilsson under onsdagen.


Bakgrund om Lundbergs Trä

 


Tre generationer Lundberg: På bilden de fem bröderna som skapade Lundbergs Trä: Erik, Hilding, Mats, Sigurd och Sven. Till höger: Sigurds son Christer samt hans döttrar: Linda Lundberg-Nilsson och Elin Lindström. Foto Kent Norberg. 

 

Bröderna Lundberg startade sågen 1939, då som ett mobilt sågverk. I mitten på 40-talet byggdes såganläggningen i Akkavare upp. Området i Akkavare blev dock för begränsat med tiden och 1964 påbörjades byggnationerna av de nuvarande lokalerna i Fristad. 


Invigningen skedde 1967. Christer Lundberg gick in i företaget 1968. Alltså ett år efter att de etablerade sig i Arvidsjaurs kommun. Träindustrin var fortfarande en stor bransch som sysselsatte mycket folk.

Men mekaniseringen av skogsbruket var redan igång, vilket innebar att kommunen avfolkades kraftigt. 

Christer Lundberg berättade i en artikel på kommunens hemsida våren 2015:
-Staten tog sitt förnuft till fånga och gav lokaliseringsstöd och lån, för att kunna lindra avfolkningen och behålla industrier i glesbygden.Christer har trivs med att gå till sitt kontor, som sett ut likadant i många år: "Det har varit roligt att jobba tillsammans med mina döttrar och genom åren kunna bidra till bolagets framtid". Foto Kent Norberg.1998 var åderlåtningen stor för sågverken i inlandet. Hela lades sex industrier i branschen gick i graven. Lundbergs Trä var då en av få kvarvarande sågverk i regionen. 

Lundbergs Trä AB har tillverkat och sålt FSC-certifierat hyvlade/sågade furu- och gran samt ändåmålssorterade trävaror. Procentuellt sett, till sågad volym, en av landets största leverantörer på FSC-certifierat.


Näringslivschef Stina Johansson och Ove Granlund, Företagarna Arvidsjaur träffade Linda och Elin vid ett besök i samband med att LTI firade 75 år 2015.

Hur såg familjeföretaget Lundbergs Trä på framtiden för två år sedan?
-Jo, det finns en framtid. Men då måste råvarupriserna följa marknaden och komma ner på en mer rimlig nivå. Annars får vi ingen tillväxt. Kronan har varit för stark och vårt virke blev för dyrt. Svensk skogsindustri tog stryk och det har varit tufft sedan dess.. sa syskonen Linda och Elin i en artikel på kommunens hemsida.


Historik:

  • Det var alltså 1939 som Lundbergs Trä AB startades, då i byn Akkavare.
  • 1967 flyttades sågen till nuvarande plats.
  • 1984 såldes Lundbergs Hus och Pluss Hus och fem år senare såldes även Lundbergs Trä AB. Ny ägare blev AKILA-koncernen.
  • 2002 köpte Christer Lundberg tillbaka företaget.
  • Sedan 2007 är Linda och Elin Lundberg delägare tillsammans med Christer.
  • Mellan 1979 och 1980, då företaget även hade hustillverkning, hade företaget hela 150 anställda!
  • Medelåldern var 2009: 47 år varav 91 procent män.
  • Företaget erbjöd åtta olika spånkvaliteter.
  • 2004 tilldelades Christer Lundberg, vd för LTI, priset som "Årets företagare".  

Skriv ut: