Lovisa Karlsson eller "LakiDoris" som hon är mer känd som, för alla hennes 250 000 följare på YouTube, berättade om hur det är att vara en kändis på sociala medier... Foto Kent Norberg

Lakidoris, Victor och Siavosh på Dialog- och demokratidag i Arvidsjaur

2017-02-27 08:38

På onsdagen bjöds högstadiet och gymnasiet samt unga 19-25 år in till "Dialog- och demokratidag":
-Tanken var att inspirera unga att göra sina röster hörda samtidigt som de får en chans att träffa politiker och tjänstepersoner i kommunen, säger Camilla Freedman, biträdande kultur- och integrationschef.

 

Dialog- och demokratidagen ingår i årshjulet för ungdomspolitik och är ett politiskt beslut. Årets föreläsare var Siavosh Derakhti, Lovisa Karlsson ("LakiDoris") och Victor Ganguly.


Siavosh Derakhti föreläste i Arvidsjaur på onsdagen om integration, mångfald och rasism. Siavosh är grundare av den ideella organisationen UMAF - Unga Mot Antisemitism och Främlingsfientlighet. Foto Kent Norberg.

-Vad är svenskt för er? Prata en stund om det, inledde Siavosh...
För många är svenskt detsamma som, blond, blåögd, lång, Kalles kaviar och så vidare:
-Zlatan har betytt mycket för mig. Han bevisar att man kan ha mörkt hår och vara brunögd och ändå svensk och älskad.

Siavosh lev av en identitetskris under sina tonår. Han hamnade i gängvåld och testade droger. Slogs och var allmänt besvärlig. Föräldrarna skämdes över sin son och förbannade den dag han föddes...

Men det fanns en person på skolan som inte lämnade Siavosh i fred:
-Jag hatade den läraren, då. Han tjatade på mig och ställde krav. Kom hem och rev upp täcket i sängen när jag skolkade. I dag är vi bästa vänner. Han är den som verkligen brytt sig om mig, och den jag kan tacka för att jag tog mig ur de svåra åren.
-För tro inte att det är lärarna som bara lallar på, och inte säger ifrån, som är de som bryr sig om er på riktigt...

Siavosh gick visserligen ut skolan med IG (icke godkänt betyg). Men resan därefter är som en saga:
-Jag slogs i tonåren. Nu jobbar jag i min egen organisation och slåss istället för fred, jämlikhet och människornas lika värde. Den kampen har uppmärksammats och tagit mig från utanförskap och underkända betyg till innanförskap. Största beviset för det var när jag fick inbjudan att träffa USA:s dåvarande president Barack Obama.Plötsligt blev Siavosh killen som alla ville träffa. Kungen, statsminister Löfven, Göran Persson, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt, Mark Levengood, Breaking News med flera. Alla ville träffa Siavosh. Han har även erhållit det nyinstiftade Raoul Wallenberg priset, blivit utsett till årets Svenska Hjälte, sommarpratat i P1 och fått en staty i Malmö. Bland annat!

Även föräldrarna hade ändrat sig vid det här laget och var nu stolta över sin son. Det tog visserligen 22 år, men mest viktigt av allt:
-Jag känner mig stolt över mig själv. sa Siavosh och tillade:
-Kom ihåg att det är ni själva som gör skillnad i samhället. Vi har demokrati och yttrandefrihet, gör era röster hörda och glöm för allt inte att lyssna på och krama er mamma!  


 

  

Lovisa Karlsson är en av de mest framgångsrika videobloggarna på Youtube, som står bakom humorkanalen "Lakidoris". Där gör hon imitationer och diskuterar sina åsikter präglat av humor och ironi. Hon föreläste inför elever från Fridhem och Sandbacka om hur man kan göra sin röst hörd samt resan från 20 till 20 000 "Gilla" och hur det är att vara förebild för en massa unga människor. Som avslutning bloggade hon från scenen i Arvidsjaur. 


Victor Ganguly är en social entreprenör som ser sin unga ålder som en stor fördel snarare än en nackdel, och tycker fler i hans generation borde ha samma inställning. Han började sin resa i Borlänge Ungdomsråd där han först hittade sin passion för samhällsfrågor. Idag är Victor bland annat flitigt bokad föreläsare inom ämnet att hitta sina egna drivkrafter – ungas talanger och visioner behövs nu!

I Arvidsjaur höll han i grupparbeten som gick ut på att göra Arvidsjaur till en ännu "grymmare" plats att bo på.

Först spånade grupperna fram vad som är bra med vår kommun i dag. Exempel på vad som framkom:
"Centrumbadet, Gielas, aktiviteter som fotboll och innebandy, bra skotermiljö, gott kranvatten, mötesplatsen Humlan, många restauranger, bibblan och skolan.

 
 

Svaret från grupperna, på hur vi kan göra orten ännu grymmare blev:
"Fler mötesplatser, sushibar, fler gymnasieprogram, bowlinghall, Biltema, mer idrott på skolschemat, galleria, draperier i duschrummet och onlinepizza. För att nämna en del av svaren. En elev ville ha mer snö för att göra Arvidsjaur grymmare:
-Hur ska vi fixa det tänker du? Nu snöar det i alla fall, sa Victor och fortsatte:
-Kanske det inte går att åstadkomma allt. Men nu har ni klurat ut detta tillsammans och det är fett! För tänk på att det mesta är påhittat: Mobiltelefoner, politiska partier, tv, radio, Youtube, Snap... Allt är påhittat.

Victor uppmanade alla att använda det man hittat på idag för att gå vidare med det och göra sina röster hörda:

-I det svenska samhället finns ett demokratiskt system. Använd er av det för att göra Arvidsjaur ännu bättre. Det kommer era barn att tacka er för! 


Som avslutning på workshopen fick alla elever resa sig och och sträcka på sig, närma sig en person vid sina bord, för att slutningen omfamna varandra. 


Under eftermiddagen hölls utbildning för alla fokusgrupper (elevråden, kulturgrupperna, Humlans elevgrupp, gruppen för ensamkommande/nyanlända, föreningsgruppen) tillsammans med Victor Ganguly:
-Tanken med eftermiddagen är både att inspireras och att jobba fram konkreta idéer för fortsatt arbete utifrån förmiddagens olika möten, berättar Camilla Freedman.

Vuxna knutna till fokusgrupperna var också välkomna att delta under eftermiddagen. 


Skriv ut: