Nybildade föreningen för Integration och Kultur i Arvidsjaur (FIKA). Foto Peter Manner

Föreningen för Integration och Kultur i Arvidsjaur - "FIKA"

2017-09-05 10:35

Den nybildade föreningen för Integration och Kultur i Arvidsjaur (FIKA) hade på lördagen en välbesökt sammankomst i Medborgarhuset i Arvidsjaur. 


Föreningen bildades i maj månad och har idag ca 100 medlemmar. Målet är att skapa integration och gemenskap med hjälp av kultur. Styrelsen består av ordförande Doline Ange från Kongo, sekreterare Javed Ibrahim från Afghanistan samt kassör och justerare Guled Abdi Ali från Ogaden-provinsen i Etiopien.

     

  
Kassör och justerare i föreningen är 17-åriga Guled Abdi Ali, ursprungligen från Ogaden-provinsen i Etiopien, numera glad Arvidsjaursbo.

Guled berättar att han kom till Sverige via Libyen och Medelhavet när han var 15 år. Ogaden är sedan länge ett omstritt gränsområde mot Somalia och det förkommer förtryck i olika former, bl.a. med förbud för det Somaliska språket i skolan och tvångsrekryteringar till polis och militär.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vag-av-etiopiska-overgrepp-mot-byar-i-ogaden

När Guled kom till Sverige kände han sig däremot välkommen och behövd. Guled berättar vidare att han är en del av en stor familj i Ogaden, och att känns bra att ha många syskon. Dessutom fungerar den stora familjen som en trygghet för föräldrarna när de blir gamla.
Guled planerar at söka till en gymnasial IT-utbildning nästa höst.


 
16-åriga Asef Abbasi Ghazni från Afghanistan. 
  
En annan av medlemmarna i FIKA är 16-åriga Asef Abbasi Ghazni från Afghanistan. Asef kom till Mythelini i Grekland via överfart med gummibåt från Turkiet för 1,5 år sedan. Hela resan från hemstaden Ghazni till Arvidsjaur via Malmö och Stockholm tog totalt 2 månader.

Asef reste tillsammans med fyra andra kamrater. Han berättar att Daesh är aktiva i området kring hemstaden, men även kriminella och talibaner. Han har fem systrar och två bröder. Två av systrarna är poliser:
-Talibanerna har hotat att vår familj, och sagt att vi måste flytta eftersom vi arbetar för regeringen, säger Asef.

Han berättar också att det går bra i skolan i Arvidsjaur. Han har tidigare gått totalt 4,5 år i skola i Afghanistan. Den 21/9 ska han träffa Migrationsverket i Boden, angående sitt upphållstillstånd:
-Det blir en mycket viktig dag i mitt liv, avslutar Asef.

  •  I föreningen möts både gammal och ung.
  • 9 september planerarar FIKA en utflykt till Glommersträsk.
  • Andra lokaler man kommer att träffas i är Humlan, Medborgarhuset och IOGT-NTO.Ett event som var initierat av Gemenskap i Arvidsjaurprojektet, ett projekt som arbetar för att erbjuda olika aktiviteter och sysselsättning till främst asylsökande och nyanlända. Alla aktiviteter är dock öppna för alla, eftersom tanken är att främja integration och inkludering. Linda Remahl som projektledare för detta projekt tycker att FIKA är en otrolig viktig nystartad förening i Arvidsjaur och kontaktade FIKA för att samarbeta.

 

Fakta: Vill man bli medlem i FIKA skickar man ett meddelande via Facebooksidan ”Föreningen för Integration och kultur i Arvidsjaur” tillsammans med sitt namn, personnummer och telefonnummer. Medlemskapet är kostnadsfritt. På sidan finns också information om tider och datum för nästa träff.


Skriv ut: