Filminspelning i Arvidsjaur: "Historien om Sápmí"

2016-12-06 15:18

I dagarna pågår filminspelning i Arvidsjaurs kommun med omnejd:
-Vi gör en tre timmar lång serie om samernas historia, från stenåldern till nutid, berättar Magnus Sjöström, producent för UR:s filmsatsning.

Omkring 20 statister deltog vid tisdagens inspelningar i Gråträsk kyrka och senare på aftonen i Lappstaden.

Arvidsjaurs sameförening är i allra högsta grad inblandad i arbetet:
-Det är stort för oss samer att få delta i filmproduktionen och själva delge vår kunskap om vår egen historia, säger kostymansvariga Anna-Stina Svakko, och får medhåll av filmens huvudrollsinnehavare; Torkel Fahlgren:
-Det här är verkligen jätteroligt!

Filmproducenten Margnus Sjöström och lokale huvudrollsinnehavaren Torkel Fahlgren, sjunger tillsammans under en matpaus: "Arvidsjaur i mitt hjärta!". Foto Kent Norberg.


Torkel gestaltar Mårten Nilsson, en verklig person som levde från mitten av 1600-talet och 107 år framåt, in på 1700-talet:
-Min rollfigur hann uppleva mycket, säger Torkel under en matpaus i Arvasgården.

Producenten Magnus Sjöström sitter bredvid och äter potatismos och renskav. Han fyller i:
-Vi berättar om hur livet förändrades i dessa trakter under dryga 100 år. När Mårten dör har ju en helt ny tid påbörjats. Han tillhörde de sista ägarna lappskatteland. Sen kom en tid av kolonisering med bönder/jordbrukare, i det som kallades för "Nybyggarland", säger Magnus.

Anders Stenman präst till vardags och även i "Historien om Sápmi": "Jag är helt slut efter inspelningen i Gråträsk kyrka med många omtagningar. Det är påfrestande när man inte är van Hollywoodstjärna... Men roligt är det!
 

Förutom scener i Gråträsk kyrka på förmiddagen och marknadsscener i Lappstaden i Arvidsjaur på aftonen, fortsätter filmandet under onsdagen i Båtsuoj. Tidigare har även tagningar skett i Nordnorge. Research har pågått under ett helt år innan de rätta miljöerna hittades:
-Lappstaden är den bästa bevarade samlingen av samiska kåtor av den här digniteten vi hittat!

Efter mörkrets inbrott gjorde ensemblen sig redo för inspelning. På med pälsar och tidsenlig klädsel och ut i den 17-gradiga kylan för att filma marknadsscener. 


Lennart Granberg, Gråträsk, tyckter det att det varit en "kul dag" att få känna på hur det är att vara statist.


Christina Lundström, spelar Maja-Stina Nilsson, hustru till Mårten Nilsson (Torkel Fahlgren). Foto Kent Norberg.

Den färdiga filmen kommer att gå under namnet "Historien om Sápmi" och visas före jul nästa år. Filmen ska även bli utbildningsmaterial för högstadiet och finnas tillgänglig på internet i 10 år.

  • Arvidsjaur (Árviesjávvrien) är en historisk handelsplats och firade för inte så länge sedan 400 år år. (Bilden visar samer i Lappstaden 1922.) 

 

 

 


Skriv ut: