Många flyktingar har fått jobb inom vård- och omsorg i Arvidsjaurs kommun. Arkivbild Kent Norberg.

Fler flyktingar än förväntat får jobb i Arvidsjaur

2017-04-10 14:47

Fler flyktingar än förväntat får jobb i Arvidsjaur. Detta enligt en undersökning utförd av Sveriges kommuner och landsting (SKL), baserade på siffor från bland andra SCB. 

Bäst chans till jobb har de dock i Stockholmsregionen. Men nio av de största kommunerna underpresterar utifrån de lokala förutsättningarna, enligt DS.

Det saknas forskning över vilka lokala metoder som fungerar bäst för att få nyanlända i jobb.

-De flesta som fått jobb i Arvidsjaur har kommit in som anställda inom vård och omsorg. Behov av personal finns på grund av åldersstrukturen bland våra anställda.
-Anledningen till att många kunnat få jobb beror även på bra jobb från Arbetsmarknadsenheten, Arbetsförmedlingen och Sandbackaskolan. Det har sett till att det funnits utbildningsmöjligheter till gruppen nyanlända, som passar för den lokala arbetsmarknaden, säger Ann-Sofi Levander, socialchef Arvidsjaurs kommun.

Arbetsmarknadsenhetens projekt Leonardo da Vinci har genom åren bidragit till att företag i Arvidsjaur vant sig med att ta emot arbetskraft från andra länder, än Sverige. Kristina Grubbström, kultur- och integrationschef, berättar att "Kofa", kompetens för alla, också är igång och att det ytterligare bidrar till att få ut människor i arbete.

Mätningen som pågått under tre år visar att i små kommuner upp till 15000 tillhör Arvidsjaur topp 10 i landet - när det gäller fler än väntat som jobbar:
Härjedalen + 20,7 procent (fler än förväntat)
Haparanda + 15,0
Mörbylånga + 12,8 
Åre + 11,9
Arvidsjaur + 11,0
Krokom + 9,9
Berg + 9,7
Älvsbyn + 9,1
Nordanstig + 8,1
Trosa + 8,1


Skriv ut: