Glimtar ur sjuk- och hälsovården i Arvidsjaurs kommun

2018-06-25 15:50


Glimtar ur sjuk- och hälsovården i Arvidsjaurs kommun, det ger Lena Lindgren i sitt senaste häfte "Folklig och offentlig sjuk- och hälsovård i Arvidsjaurs kommun".

I häftet finns många kvinnor beskrivna. Lena säger att de har betytt mycket för sjukvården, inte minst distriktssköterskorna:
-De var oerhört viktiga för människorna som bodde i byarna!

Hur kom du på att dokumentera sjuk- och hälsovårdens historia?
-När min vän Sigbritt Lindqvist skulle gå i pension från hälsocentralen och gick igenom gamla papper fann hon bland annat en berättelse om syster Göta Rohlandsson, som arbetade i Hedberg 1929-1940. Hon var även med att bygga upp barnavårdscentralen i Arvidsjaur.

Det tände en gnista hos Lena att leta vidare och hitta fler intressanta historier:
-Ja, jag blev så glad över detta fynd och Sigbritt samt Ingrid Stenberg och Inez Lindmark Nilsson har bidragit med bilder och information. Allt från gammal hemsjukvård, med gamla koka gubbar och gummor som använde naturens medicinalväxter, till modern tids sjukvård.

I häftet kan man bland annat läsa Göta Rohlandssons egna ord om sitt arbete. Här beskrivs även epidemier som Spanska sjukan och TBC, vilka härjade förr och skördade många människoliv. Andra exempel ur Lenas skrift är; åderlåtning, koppning, stämma blod samt ett porträttgalleri med gamla läkare vi minns, med mera.


Skriv ut: