Natureservatet Lambur, 5 kilometer från Pjesker, bjuder på möjligheter till fågelskådning. Tips: Ta med kikare. Foto Kent Norberg.

Lambur - kommunens äldsta naturreservat

2017-06-22 11:05

Naturreservatet Lamburträsk är Arvidsjaurs kommuns äldsta naturreservat, instiftat 1971. 

Lamburträsket är framför allt ett rikt fågelområde. Men här finns även gammal skog och kulturlämningar, bland annat en samisk seite.

Vandringsled finns runt sjön med flera rastplatser, två fågeltorn och även en övernattningsstuga. Lambur ligger 5 kilometer nordost om Pjesker.


Berguv Nord är ett projekt bildat 1977 som arbetar för en förstärkning av uvstammen i Norrland. Lokalprofilen Edvin Norman var under många år väldigt engagerad och drev framgångsrikt fågelprojektet i sitt hem i Pjesker samt i Lambur. Edvin finns inte bland oss längre. Han engagemang levde dock vidare under en tid, men har nu avstannat. Liksom utveckling och underhåll av faciliteterna i naturreservatet Lambur.

Stigar leder in i den artrika skogen i Lamburreservatet. Foto Kent Norberg. 

Men än är spångar och eldplatser i rätt bra skick och här finns fortfarande mycket att uppleva för fågel- och naturintresserade. I fågeltornen kan man exempelvis spana efter olika arter i de fågelrika träsken. Tidig morgon och sen sommarkväll brukar djurlivet vara som mest aktivt.


Två fågeltorn finns vid kanten av Lamburträsket.

  Här kan du exempelvis skåda tranor, svanar och olika sjöfågelarter... 

Här kan man även få syn på älg...


..och ren.

Varför inte göra en liten utflykt i din egen kommun, i sommar? Ta med fikasäcken och boka av en stund för lugn och ro i naturreservatet.

 

 

 


Relaterade Länkar

Skriv ut: