Näringslivschefen Stina Johansson, Lelus ägare Leif Lundberg och kommunalrådet Lotta Åman i glatt samspråk, inne i lastbilsverkstaden. Foto Kent Norberg.

Lelu - verkstad med många verksamheter

2017-07-05 08:57

Lelu är inte bara en bilverkstad i Arvidsjaur:
-Nej vi har rätt många verksamheter inom företaget, säger ägaren Leif Lundberg.

Ni förstår företagsnamnet Leif Lundberg = Lelu. 

Inom väggarna finns, förutom bilverkstad med fyra anställda och lastbilsverkstad med tre anställda, även uthyrning av lokal till Ulf´s Bilar AB och Hertz biluthyrning:
-Sedan i våras har vi ny verksamhet med rekonditionerning av bilar, säger Leif som tillsammans med Ulf Sandberg driver eget företag med försäljning av Stil-produkter (motorsågar, gräsklippare, röjsågar och liknande). Med andra ord är det en hel del saker som försiggår inom Lelus väggar.


Tomas "Fabbe" Sundström handlar reservdelar av Viktor Lundberg som tillfälligt ersätter semestrande Stig Larsson.

Något som annat som ökar ständigt är förvarning av vinterdäck:
-Vi säljer ju däck. Men folk vill även kunna förvara dem i vårt däckhotell. Det är praktiskt då fyra däck upptar ganska mycket plats. Har man då flera bilar i familjen kan det bli trångt i garaget eller förrådet hemma. Sedan kan de komma hit och byta däck när det är dags, det ingår i priset. 

Men tro nu inte att allt stannar innanför Lelus väggar. Nej, Lelu hyr ut personal, lastbils- och bussmekaniker, till SL, Ariva, Keolis, Nobina och andra stora företag på platser som: Stockholm, Helsingborg, Kalmar och Gällivare.


Linus Marklund luftar system efter byte av dieselfilter på en norskägd personbil.

Totalt finns årligen mellan 25-27 anställa på Lelus lönelista:
-Visst är det är mycket att hålla reda på... Inte sover jag ju alltid 8 timmar per natt, kan jag ju erkänna. Men det går inte att bedriva en helt och hållet nischad verksamhet i våra trakter. Det funkar säkert i större städer och neröver landet. Men i Norrland måste man vara bred för att det ska fungera.
-Ska man hålla på får man helt enkelt acceptera det, säger Leif.

Under sommaren är det högtryck i bilverkstaden. Det är norrmännen som kommer för att kombinera semester med bilreparationer.

Enligt Leif betalar de halva priset här jämfört med i Norge:
-Norrmännen utgör omkring 30 procent av alla våra kunder den här perioden på året.

 
Ulfs Bilar AB hyr in sig i Lelus lokaler. Ulf (Sandberg) och Leif Lundberg hyr tillsammans en annan del till försäljning av Stilprodukter. Även Hertz har sin bilutlämning här.

Och inte nog med allt detta. Planer finns på att fortsätta utöka Lelus verksamheter med ytterligare "en grej" i Stockholm.

Man vad kan inte avslöjas ännu...
-Nä, det är fortfarande i sin linda och därmed hemligt. Men går det som jag tänkt blir det en hel del nya jobb, ler Leif när han tar oss i hand och tackar för företagsbesöket. Sedan sätter han sig ner vid det runda fikabordet, för en snabb kopp kaffe, och löser värdsliga problem med kunder och andra besökare. 


Bilmekanikern Johannes Lundberg kan även köra bil. Fort! Här poserar han framför rallycrossbilen som gav honom en 3:e plats på is-SM i fjol. Niklas Mörtsell blev i år svensk mästare på is, sponsrad av Lelu. 

 


Skriv ut: