Marianne Lörstrand, har fått tjänsten som samisk koordinator i Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.

Marianne - ny samisk koordinator

2017-03-23 11:36

Marianne Lörstrand, har fått tjänsten som samisk koordinator i Arvidsjaurs kommun:
-Jag ser fram emot jobbet, det ska bli jättekul! 

Men Marianne börjar inte sitt nya jobb för än i augusti. Anledningen är att hon vill slutföra sin uppgift som projektledare för Svenska kyrkans kansli, med att planera inför "Samiska kyrkodagar 2017" i Arvidsjaur (16-18 juni):
-Troligtvis kommer befolkningen att vara lite i chocktillstånd under dessa tre dagar. För de har nog aldrig sett så många människor i samisk dräkt på samhället tidigare, skrattar Marianne och säger i samma andetag att det är bra för orten eftersom hotellen redan börjar vara bokade.

Det planeras nämligen för att kunna ta emot upp till 700 personer i tältkåta vid Nyborgstjärnen och i Arvidsjaurs kyrkas lokaliteter. Samer från hela Norden samt Ryssland välkomnas samt alla som är intresserade av samiskt kyrkoliv.

Programmet är fullspäckat med allt från; konserter, samiska gudstjänster och jojk, utställning, minimarknad, barn- och ungdomsverksamhet, filmvisning, samtal om klimat och seminarier om samiskt gudstjänstliv till guidning i Lappstaden.

Marianne har en yrkesbakgrund som fysioterapeut och rehabkoordinator vid Arvidsjaurs hälsocentral:
-Jag flyttade hit 2001 och har under mina år i Arvidsjaur hunnit se mina barn växa upp och i jobbet träffat många medborgare. 

Med andra ord har hon rotat sig och trivs bra på orten. En av Mariannes mer framträdande egenskaper är att hon är mycket social. Något som visat sig i engagemang för samiskt samhällsliv och politik. Hon är lokalt engagerad förälder i Samiska föräldranätverket där de driver olika projekt och aktiviteter för samiska familjer.

Marianne är även engagerad i lokalt föreningsliv:
-Nu rör vi oss en hel del i den alpina sfären...

Vad har du för tankar om ditt nya kommande jobb som samisk koordinator?
-Jag längtar och ser fram emot att öka kunskapen hos alla i kommunen om det samiska. Vi bor ju här tillsammans och då är det bara av godo att lära känna varandra mer.

Att jobba långsiktigt och med små medel bidra till mer samverkan mellan kommunens förvaltningar - utöver det lagstadgade inom samiskt förvaltningsområde - är en annan arbetsuppgift som Marianne ser framför sig:
-Det finns dessutom redan flera bra verksamheter att värna om. Exempelvis: Kultur i vården, Ripans förskoleverksamhet med Samisk inriktning och samisk förvaltningsgrupp.

-Utöver dem ska vi försöka skapa fler öppna möten med kontinuitet, så jag får input vad det finns för behov i folks skallar, skrattar Marianne, innan hon hastar iväg tillbaka till projektledarjobbet och det tillfälliga kontoret i ABC-huset (Clarion). 

Till hösten hittar ni henne i kommunhuset.

Man får nog tillstå att Marianne är ganska språkkunnig i och med att hon talar finska, meänkieli, nordsamiska, svenska och engelska. Hon kan även prata med folk som talar lule- och pitesamiska, i och med att hon "förstår dem bra":
-Jag förstår även en hel del ume- och sydsamiska.


Skriv ut: