Nouruzfirande välkomnade vårens återkomst i Arvidsjaur

2017-03-22 10:07

På tisdagen firades iranska folkens nyårsdag i Arvidsjaur:
-Vår nyårsdag kallas för nouruz och infaller alltid på vårdagjämningen, berättar Abbas Arizada, som tillsammans med handledare på boendena styrde bland de väldoftande, puttrande grytorna.

Måndagskvällen ägnade nämligen handledarna, på boendena för ensamkommande, till festförberedelser tillsammans med pojkarna:
-De var jätteduktiga! berömmer handledaren Anki Lidgren.


Asad, Ahmed, Mortaza och Abbas förbereder maten till nouruz. Foto Anki Bergwall Lidgren.

Abbas Arizada fanns på plats för att lära pojkarna laga Qaboli, vilket är en speciell gryta med lammkött som skulle serveras på festen under tisdagskvällen. Det lagades även bolani, grillades kyckling, kokades ris och bakades tårtor, samtidigt som det dukades vackert. Festen hölls på boendet Kråkan med start 17:00 på tisdagsaftonen.

Här grillades kyckling...


Enligt uppgift lät sej alla väl smakas av maten och efteråt blev det snabb avdukning och städning, för att sätta igång dansen:
-Vi hade jätteroligt! Alla dansade, såväl pojkar som handledare. Festen blev riktigt lyckad. Synd bara att det är ett år till nästa gång... säger Anki.

 
 
Från vänster: Camilla, Ali-agha och Abozar, Liban och handledare Rayan, Guled och Shamzullag samt Ali och Ebrahim, längst ner till höger. Foto Anki Lidgren. 


Fakta:

  • Nouruz firas för att välkomna våren och solens återkomst av perser, kurder, balucher, pashtuner, tadzjiker, zazaer, hazarer och azerier, m.fl.
  • Nouruz är en sekulär högtid och härstammar från forniransk tid. Historiskt sett är den nära förknippad med zoroastrismen som var statsreligion i de persiska rikena under antiken: akemenider, parther och sasanider. För zoroastrier är nouruz en helig dag. Till de religiösa bekännare som över hela världen firar högtiden hör förutom zoroastrier även kopter, aleviter och bahá'íer.
  • Nouroz firas samtidigt som kurderna firar newroz (det kurdiska nyåret) vilket har samma ursprung.

    (Källa Wikipedia)


Skriv ut: