Klipp i Arvidsjaurs kommun. Göran Mårtensson, GD FMV, klippte invigningsbandet till nya flygledartornet på FMV-basen i Vidsel. "Från FMV är vi stolta över Vidsel som provplats, där kärnan är att öka Försvarsmaktens förmåga". Till höger i bild syns provplatschef Mats Hakkarainen. Foto Kent Norberg.

Sveriges modernaste flygledartorn finns i Arvidsjaurs kommun!

2017-08-30 15:38

Den är 22 meter hög och Sveriges nu modernaste i sitt slag, såväl till utseende som teknik. Vi pratar om FMV Vidsel Test Ranges nya flygledartorn:
-Härmed inviger jag det nya flygtornet! sa Göran Mårtensson, generaldirektör FMV (Försvarsmaktens materielverk), och klippte bandet inför press och inbjudna gäster.

Mårtensson sa att det gamla tornet var cirka 50 år gammalt och att Europas största militära instrumenterade övnings- och provområde på land, även fortsättningsvis har en viktig roll att fylla för vårt försvar:
-Unika förutsättningar i området, kombinerat med personalens kompetens och den teknik som finns här, är avgörande för framgången för Vidsel Test Range. 

Första spadtaget för det nya flygledartornet togs i september 2015. Byggnaden var klart december 2016. Men monteringen av all teknik har tagit fram till nu. 

Totalkostnad 100 miljoner kronor, varav en tredjedel är flygplatsteknik av olika slag.

Provplatschefen Mats Hakkarainen berättade i sitt tal att tornet står i Arvidsjaurs kommun:
-Vi sökte och fick byggnadslov av Arvidsjaurs kommun. Sedan har byggnationen följt tidsplanen som på en månad, vilket jag tycker är helt okej. 

Hela byggnaden, inklusive torn och markbyggnad innefattar 890 kvadratmeter. Den är färgsatt efter omgivningen:
-Man kan säga att det nya tornet har fått en egen identitet, en modern karaktärsfull arbetsplats. Grattis till det! sa Fortifikationsverkets generaldirektör Urban Karlström och överlämnade en symbolisk nyckel till Göran Mårtensson, FMV.

Längst upp i tornet sitter flygledarna och en våning under metereologerna. Foto Kent Norberg. 


-Vi ville uppföra ett sportigt och modernt torn, vilket vi fått, säger byggprojektledaren Leif Stubbfeldt och berättar vidare att fasaden är fibercementskivor, en form av underhållsfri komposit.


Fortifikationsverkets generaldirektör Urban Karlström överlämnar en symbolisk nyckel till FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson, i samband med invigningsceremonin på onsdagen. Foto Kent Norberg.


Uppe i flygledartornet. Bland andra; flygledarna Tommy Granvik och Erika Edin samt Mats Helgesson flygvapenchef, Göran Mårtensson GD FMV och Lotta Åman, kommunalråd i Arvidsjaur. "Nu går det prata i telefonen samtidigt som det passerar en JAS. Det gick det inte förr" sa flygledarna. Foto Kent Norberg.

Flygvapenchefen Mats Helgesson sa att han tycker det är bra att man nu kunde inviga det moderna flygledartornet:
-Det bidrar till att vi kan fortsätta att fylla en viktig funktion i många år framöver.

Luftfartsverkets generaldirektör Ann Persson Grivas, tackade alla parter för gott samarbete:
-Vi är stolta och glada över byggnaden!

Bättre isolerad och mindre buller, bättre ventilation, bättre placerat, dubbelt så högt torn som det gamla, ger bättre sikt...
-Att få ett nytt torn var efterlängtat och betyder mycket inte minst för vår personal som nu får en ny modern arbetsplats.
-Vi kommer även i dag att ta första spadtaget för att bygga en ny uppställningsplatta, sa provplatschef Mats Hakkarainen och berättade vidare att infrastrukturen ska utökas och ny provutrustning köps in.

Den nya uppställningsplattan beräknas vara färdig om ett år och kommer att innebära att Vidsel Test Range kan ta emot fler och större flygplan/helikoptrar samtidigt från deras kundkrets.


Nya tornet är 22 meter högt, i jämförelse med det gamla som var endast 8 meter högt. På bilden; provplatschef Mats Hakkarainen och Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman. Foto Kent Norberg.

Lotta Åman, kommunalråd i Arvidsjaur:
-Roligt att tornet står i vår kommun. Vi har ju pendlare som jobbar på basen sedan flera år. Dessutom vill jag nämna det goda samarbetet som vi förbandskommuner har genom Regionalt samverkansforum. Ett nytt torn betyder mycket för alla parter!


Sture Berggren är meteorologassistent, i nya lokaler, våningen under flygledarlokalen, i det nya tornet. "Bra med nytt torn, som är både tystare och modernare utrustat". Foto Kent Norberg. 


Piloten Henrik Björling bjöd på en makalös flyguppvisining med JAS 39 Gripen.

Fakta:

  • Vidsel Test Range ingår i Försvarets materielverk. Basen och Provområdet ägs och hyrs ut av Fortifikationsverket. En flygplats finns på basen med alla funktioner. Provområdet, som är ett militärt skyddsobjekt, följer ungefär Udtja naturreservat och är 1650 kvadratkilometer stort.

  • Provplatsen kom till 1958 inför utprovningen av J 35 Drakens beväpning och har sedan dess använts som huvudprovningsplats för Försvarsmaktens olika robotsystem. I dag är det stor bredd på prov och tester, allt från utprovning, verifiering av nya vapen till elektronisk krigföring (EW), köldtester på flygplan och helikoptrar med mera. 

  • Verksamheten bedrivs i nära samarbete med Försvarsmakten som alltjämt är provplatsens viktigaste partner och kund. Även andra länders försvarsmakter och civila industrier hyr in sig för prov och tester av egen utrustning. På provplatsen finn olika företag som bidrar till verksamheten på olika sätt. Partners: SSC (f.d. Rymdbolaget) som sköter underhåll och bemannar provsystemen samt Försvarsmakten med Norrbottens flygflottilj (F 21). Underleverantörer: Luftfartsverket, Fortifikationsverket, Securitas, Städbolaget ISS samt Restaurangen Skogsälva. (Källa: Wikipedia.)

 

 

 


Skriv ut: