Arvidsjaurs flygplats-vd Ralf Lundberg tillsammans med Nordicas marknadschef Toomas Uibo, i samband med premiärturen för nya flygbolaget till Stockholm. Foto Kent Norberg
Arvidsjaurs flygplats-vd Ralf Lundberg tillsammans med Nordicas marknadschef Toomas Uibo, i samband med premiärturen för nya flygbolaget till Stockholm. Foto Kent Norberg.

Premiär för nya flyget till Stockholm

2018-09-17 11:12

På söndageftermiddagen var det äntligen dags att återuppta flyglinjen Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm efter fyra månaders upphåll, förorsakat av Next Jets konkurs:
-Det känns bra att få igång verksamheten igen. Turerna har varit många innan vi nu till slut har fått till ett kontrakt med Nordica, säger flygplats-vd Ralf Lundberg.

Kontraktet räcker till 19 oktober 2019 med två avgångar och två ankomster per dag.
Nordicas marknadschef Toomas Uibo, säger de hoppas att få fortsätta flyga på Gällivare och Arvidsjaur även efter nästa upphandling, samt att då kunna rekrytera lokalt.

  • Boka biljett? Längre ner på sidan finns en länk till bokningssidan som är på engelska fram till flygbolaget vet om de får fortsätta att flyga på sträckan: Gällivare-Arvidsjaur-Arlanda.

  

Det var med spänd förväntan och lite skönt pirr i magen som flygplatspersonalen återupptog den reguljära flygverksamheten till Stockholm.

Åsa Berggren och Lotten Andersson jobbar båda i incheckningen:
-Jättekul och lite pirrigt. Det är mycket som ska klaffa en sådan här premiärtur, säger Åsa samtidigt som hon dukar upp ett bjudbord med smått och gott samt alkoholfritt bubbel till resenärerna.

Först av alla att checka in var Alexander Persson:
-Perfekt med direktflyg i och med att jag bor i Stockholm men jobbar på Jägarbataljonen här i Arvidsjaur.


Åsa Berggren checkar in Eva Stein (t.h). Evas syster Lilian tar adjö inför resan till USA.

Han fick medhåll av samtliga resenärer som undertecknad pratade med... Eva Stein har varit och hälsat på sin syster  Lilian Björklund och var på väg till Arlanda för vidare resa hem till North Carolina, USA:
-Underbart att slippa åka till kusten för att ta sig till Stockholm. Håller bara tummarna för att mitt hus står kvar nu när jag kommer hem till stormen som drar in över staterna. 

-Fantastiskt roligt att flyget är igång igen, tyckte Linda Grundström och dottern Ellie.

-Det är många som saknat att kunna flyga från Arvidsjaur, sa Tore Westermark, som hämtade turlistan för att planera sin kommande resa till Stockholm.

Fredrik Alsenhag, officer på Jägarbataljonen:
-Det behövs flyg från Arvidsjaur för all kommersiell verksamhet i kommunen. Känns bra att det är igång igen och att på så vis kunna spara två timmars resa till kusten, enkel väg. Och i Luleå dyr parkeringsavgift.


Bubbel och tilltugg bjöd Arvidsjaurs flygplats på vid premiärturen till Arlanda, på söndagsaftonen.

Flygplanet är av märket Bombardier CRJ 900 (försvenskat: kanadensisk regionaljet).

  • 90 skinnsäten placerade 2+2 i kabinen. Tooms Uibo berättar att det kommer att finnas tre olika klasser: Business, premium och ekonomi. 
  • Flyget startar i Gällivare och mellanlandar på Arvidsjaurs flygplats, vilket innebär att det blir direktflyg härifrån, både ner och tillbaka.
  • Flygtid ca 1 timme. 

  Nordicas CRJ 900 inredning känns fräsch och modern. 88-90 stolar ryms, alla klädda med skinn.


"Vi går på rutin" sa  flygplatspersonalen: Tomas Bergh, Martin Nilsson, Anton Brännström och Mikael Lundberg.

Nordica startade så sent som 2015 utan egna plan eller besättning:
-Det har varit väldigt expansivt sedan dess. Nu har vi 19 egna maskiner i vår flygplansflotta och använder LOT som kommersiell plattform. Marknaden växer generellt med 10 procent i hela världen och vi ser positivt på framtiden, säger Toomas Uibo och berättar vidare att de flög på Gällivare-Arvidsjaur-Stockholm några månader 2016 när det trasslade med Next Jet:
-Så vi har bra kännedom om linjen!

(Bilden tv: Estländska flygvärdinnan, Eva-Piia, serverade "Fest-bubbel" till premiärresenärerna.)

I övrigt flyger Nordica åt SAS, från Köpenhamn, till flera olika destinationer ut i världen:
-Basen är ju Estland och nu jobbar vi med att marknadsföra att det finns bra förbindelse till Arvidsjaur och Gällivare. För vi har som mål är att öka turismen också, säger Toomas Uibo, marknadschef Nordica.

 "Perfekt plan och komfort. Men söndagsturen skulle gärna få avgå ett par timmar senare, så man hinner vara med familjen längre..." tyckte det här gänget med veckopendlare. 

    

När vi landar på Arlanda efter knappt en timme konstaterar flera av resenärerna att det varit en snabb och bekväm flygtur:
-Tummen upp! Planet går så tyst... Man hör till och med vad man säger! sa Fredrik Tengman (t.v), rutinerad flygpendlare som reser cirka 120 gånger, tur och retur, per år.

 


Skriv ut: