Region 8 byter namn till Region 10!

2018-05-20 09:06Arvidsjaurs kommun anser att genom Region 10 ges möjligheten att samarbeta med andra inlandskommuner med liknande förutsättningar och utmaningar. 

-Region 10 har visat på stor handlingskraft och enighet inom många områden vilket ger genomslag såväl regionalt som nationellt. Med de förutsättningar kommunerna har inom Region 10 ser vi samarbete som en mycket viktig del för att våra kommuner fortsatt ska kunna vara attraktiva att bo och verka i, uttalar sig Arvidsjaurs kommunchef Ulf Starefeldt och kommunalrådet Lotta Åman.

8 inlandskommuner i Västerbotten har under ett flertal år samverkat för att stärka kommunernas roll och utveckling i inlandet. Samarbetet har fungerat så bra och varit så konkret på flera nivåer att fler kommuner även utanför Västerbotten har valt att söka sig till Region 8, och efter årsskiftet är vi nu 10 kommuner som sträcker från Åsele i söder till Arjeplog i norr. Därför har vi valt att byta namn till Region 10 för att välkomna våra två nyaste medlemmar från Norrbotten, Arjeplog och Arvidsjaur.

-Jag ser otroliga fördelar med denna typ av samverkan som på ett konkret sätt gynnar alla parter, säger Fridha Eriksson Nyström, koordinator på Region 10.

Region 10 har flera fina samarbeten som burit frukt. Skolchefernas arbete med en bred satsning på fjärrundervisning och det aktiva påverkansarbetet via seminarium etc. har gett stark genomslagskraft på höga nivåer.

Näringslivsfunktionernas satsningar på gemensamma projekt som Möjligheternas Region har gett konkret hjälp till näringslivsarbetet i kommunerna. De fortsätter med nya gemensamma projektansökningar som i sitt slag är en föregångare i Sverige.

Social- och omsorgscheferna ger genom samarbetet sina kollegor ett nätverk för kollegiala frågor. I små kommuner är vissa handläggare ensamma om arbetsuppgifterna i sin kommun och kan då lyfta frågor via nätverk i Region 10.
Region 10:s styrelse fungerar som ett kraftigt påverkansorgan för lands- och glesbygdsfrågor gentemot Riksdag och Regering.

-Samverkan är ett måste och en överlevnadsfråga för oss små kommuner i inlandet och vilken sida av länsstrecket som kommunerna kommer ifrån har ingen som helst betydelse när vi jobbar med samma utmaningar och mot samma mål, säger Karl-Johan Ottosson, kommunchef i Vilhelmina.


Fakta Region 10:

  • Innefattar kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele.
  • Region 10 syftar till att stärka kommunernas roll och utveckling, såväl i Norr- och Västerbotten som nationellt och internationellt.
  • Området är ca 62 600 km2 stort
  • Folkmängd ca 49 400 personer
  • Samarbetena sträcker sig över fem utpekade fokusverksamhetsområden: Skola, omsorg, näringsliv, ekonomi och HR.

Kontaktuppgifter:
Lotta Åman, kommunalråd Arvidsjaurs kommun. 0960-155 00 vxl. E-post. lotta.aman@arvidsjaur.se
Fridha Eriksson Nyström, koordinator Region 10
Telefonnummer: 072-525 21 70. E-post: fridha.eriksson.nystrom@lycksele.se

 


Skriv ut: