Boksläpp: Renvallen - vaggan till Arvidsjaurs industrialisering. Byns historia har ett stort värde för Inlandets omdaning från det gamla bondesamhället till industrialism. Tack vare pengar för Nasafjällsaktier kunde klockaren JP Lenman och hans söner investera i bygdens bästa kvarn, bygga ett kraftverk och förse Arvidsjaurs samhälle med elektricitet samt starta ett sågverk.

Renvallen - vaggan till Arvidsjaurs industrialisering

2018-12-10 15:31

Lagom till jul kommer Renvallens byaförening ut med en ny bok som handlar om industrialismen utveckling i inlandet och såklart är det med fokus på Renvallen, Arvidsjaurs kommun.

I bokens linledning kan man läsa att byns historia har ett stort värde för Inlandets omdaning, från det gamla bondesamhället till industrialism.

"Tack vare pengar för Nasafjällsaktier kunde klockaren JP Lenman och hans söner investera i bygdens bästa kvarn, bygga ett kraftverk och förse Arvidsjaurs samhälle med elektricitet samt starta ett sågverk".

I boken kan man följa byns spännande utveckling och de människor som bodde där. Exempelvis pionjären pastor Gustaf Rhén, den förste som sökte immission på marken i Renvallen - med fisket i Svärdälven som ett viktigt bidrag till försörjningen. Även nybyggare och invånare i närliggande Klocksta och Bergsviken skildras.

-Mamsell Lotta Edin med sin lockande krog på Övre Renvallen, har fått ett eget intressant avsnitt, säger lokalhistorikern Lennart Öhman, som i allra högsta grad bidragit till bokens nnehåll.

Boken "Renvallen - vaggan till Arvidsjaurs industrialisering". Boken kan beställas hos: Christina (Ki) Åhman 070-218 30 54. Boken även finns även till försäljning på Biblioteket samt Hembygdsgården


Skriv ut: