Seid Salem Osman och Martin Sjöstedt jobbar med skoterlederna i kommunen. Foto Kent Norberg.

"Bra samarbete med skoterlederna"

2016-12-20 13:24

-Roligt att det är så pass bra samverkan mellan företag, kommunens verksamheter och föreningsliv, säger Michael Åhman, Arbetsmarknadsenheten och syftar på arbetet med att upprätthålla skoterleder i vår kommun.

Samverkansformen består i att Arvidsjaurs skoterförening står för driftskostnaderna och kommunens olika verksamheter; Idéum, Samhällsbyggnadsförvaltningen, Fritidsförvaltningen och Näringslivsenheten stöttar inom sina respektive områden. Även företagare i kommunen sponsrar ledarbetet.

Syftet är att kunna erbjuda så bra skoterleder som möjligt i Arvidsjaurs kommun. Får såväl medborgare som besökare:
-För vi är ju ett eldorado för skoterturism! säger Michael Åhman.

Icke för ty, genomfördes förra vintern en gedigen inventering av lederna. Under sommaren och hösten har åtgärder med exempelvis; röjning, omdragning av leder och skyltning utförts av Martin Sjöstedt och Seid Salem Osman, via Idéum.

-Vi har även byggt ett tiotal nya broar och är just nu i färd med att avsluta uppstakning av leder över olika vattendrag, säger Martin.Arbetet med lederna fortlöper även nästa år:
-Då fortsätter vi med ny kryssmärkning, röjning och byggnationer av broar, säger Martin.

En ansökan håller för närvarande på att skrivas, om pengar till att "barka upp" den flitigt trafikerade leden från samhället till Nourtejaur/Stenträsket. Vilket, bland annat, innebär att säsongen kan starta tidigare. En broschyr om snöskoterkörning är också på gång.

En annan nyhet är ett "Snöskoterpass" förtillfälliga gäster. Passet kostar 100 kr och gäller i en vecka. Pengarna går oavkortat till helgpreparering. Ett årsmedelmsskap i Arvidsjaurs snöskoterförening kostar 250 kronor (numer kan man även swischa in pengarna):
-Många kör ju på lederna och vi behöver få in mer pengar till fortsatt underhåll, både från ortsbor och besökare. Att kunna erbjuda bra infrastruktur vinner alla på i längden, säger Michael Åhman, Idéum.

Broschyren och snöskoterpasset kommer att finnas till salu på centrala platser, så som; boendeanläggningar, bensinstationer, turistbyrån och liknande.


Skriv ut: