Stina deltar i Yrkes-SM

2018-02-21 08:30

Stina Granberg, Pjesker/Arvidsjaur, har kvalificerat sig till Yrkes-SM 2018 i genren målare:
-Det ska bli jättekul, jag ser fram emot att tävla, säger hon.


Mamma Jenny berättar att Stina har alltid varit estet och gillat att måla:
-Hon gick målarskola med Bernt Lundberg och självklart har hon ju inspirerats av att vi har byggt och renoverat hemma i flera år.

Stina själv säger att hon alltid velat gå något praktiskt gymnasieprogram, men inte riktigt vetat vad...
-Först funderade jag på naturbruksprogrammet och att köra skogsmaskin. Men rätt snabbt insåg jag att det inte riktigt var lämpat för mig, skrattar Stina.

Istället föll valet på Bygg och anläggning vid Strömbackaskolan i Piteå:
-Där fick jag prova på alla inriktningar inom bygg och då fastnade jag extra för måleribranschen. Sedan dess har jag verkligen brunnit för yrket, det är superkul!

Slutligen vad hoppas du med Yrkes-SM?
-Självklart vill jag vinna titeln Sveriges bästa målare! säger Stina Granberg.

 

Fakta:

  • Tävlingsmomenten är fri dekorationsmålning, tapetsering, färgnyansering och bildöverföring.
  • Guld-, silver- och bronsmedaljörerna i Måleri-SM bildar Målerilandslaget som fortsätter att tävla i EM och VM under 2018-2019.

Måleri-SM 2018 har det övergripande temat "Idol". Temat kommer att genomsyra alla tävlingsmoment, men det är upp till varje tävlande att fritt tolka och använda sig av temat i sitt tävlingsbidrag.

För att få ansöka om att delta i Måleri-SM ska man vara född 1997 eller senare. Samt elev på Bygg- och anläggningsprogrammets måleriinriktning alternativt lärling hos ett måleriföretag. Dessutom ska den som ansöker spela in en kort video om sig själv.

Yrkes-SM 2018 arrangeras i Uppsala, 25-27 april. Tanken är att tävlingen ska lyfta de praktiska yrkenas status och öka intresset för de praktiska utbildningarna. Antalet elever som söker gymnasiets yrkesprogram har minskat stadigt under de senaste åren, trots att arbetsmarknaden för många praktiska yrken är god. Resultaten från tidigare Yrkes-SM visar att evenemang av den här sorten gör fler unga intresserade av utbildningarna. (Källa: yrkessm.se)


Relaterade Länkar

Skriv ut: