Arvidsjaur innehar en tätposition när det gäller antalet gästnätter per invånare i länet. Arkivbild: Kent Norberg.

Arvidsjaur – trea inom besöksnäring i Norrbotten

2018-01-03 08:55

Att Arvidsjaur innehar en tätposition när det gäller antalet gästnätter per invånare bekräftades nyligen:
-Sammanlagt har det vistats 300-400 internationella besökare i kommunen under jul- och nyårshelgen”, säger Peter Manner, Arvidsjaurs besöks- och destinationskontor.


Destinationkontoret har haft många besök av gäster som är intresserade av olika naturupplevelser, exempelvis älg- och rensafari:
-Vi har också haft besök av reseledare som berättar att gästerna är väldigt nöjda med sina upplevelser i Arvidsjaur, säger Peter.

Näringslivschef Stina Johansson hyllar företagare inom besöksnäringen som enligt henne gjort ett "jättejobb" och satsat långsiktigt med hög kvalitet. Såväl på boendeanläggningar som "bra produkter":
-Det är nyckeln till att turismen ökar med ca 6-7 procent år till år! Med andra ord ser det bra ut även för framtiden, konstaterar Stina.

 

Anne Åberg, Arvidsjaur flygplats, bekräftar att flera stora charterplan landat där med enbart turister i lasten:
-Chartertrafiken håller nu på att gå om den reguljära trafiken för första gången, säger hon.

Utrikestrafiken från Arvidsjaur flygplats pågår i huvudsak under november till och med mars och de allra flesta passagerarna reser med de direktflyg som varje vecka trafikerar Frankfurt-Hahn, Stuttgart, Hannover, München och Birmingham:
-Biltestnäringen är fortfarande en viktig bas för chartertrafiken, men under de senaste åren ser vi framför allt en stor utveckling av den internationella besöksnäringen.

Vintertid är Arvidsjaur beläget endast 2,5 timme i resväg från Tyskland. En stor och viktig marknad, särskilt för besöksnäringen i området:
-Från flygplatsen är vi mycket positiva till att det skapas förutsättningar för fler attraktiva reseanledningar, som till exempel försäljningen av Vittjåkk, säger Anne Åberg.


Älgsafari i Arvidsjaurs kommun. Foto Peter Manner.


Under helgen har Arvidsjaur även haft besök av ”Nordic family” från Berlin. Familjen driver sedan flera år marknadsföring om Skandinavien, riktat mot tyska barnfamiljer:
-Vi har haft väldigt fina dagar i Arvidsjaur, säger mamma Geertje Jacob.
Äventyren som har dokumenterats på foto och film kommer att publiceras till hösten, inför nästa vintersäsong. Materialet ställs också till förfogande för destinationen och företagen att använda.

De enskilda företag som sålt in flest resor till Arvidsjaur under jul- och nyårshelgen är för närvarande FlyCar GmbH och Lapland Lodge AB:
-Vi planerar att återigen utöka i Arvidsjaur”, säger Johann Schatton, turism product management för FlyCar GmbH i Lappland.


De senaste åren har tyska researrangörer gjort mycket utvecklingsarbete i bland annat; Arjeplog, Malå och Jokkmokk, med Arvidsjaur flygplats som grund:
-Flygplatsen i Arvidsjaur gör att resan till centrala Swedish Lapland går i ett nafs, bara 2-3 timmar, tillägger Johann.

Idag finns ett tjugotal renodlade turistföretag i Arvidsjaur. De allra flesta ligger i byarna och ägs av invandrare från centraleuropa. De har alla samma bevekelsegrund, oavsett nationalitet: Frihet.

Numera finns även en FlyCar GmbH direktflyglinje från Birmingham till Arvidsjaur:
-Arvidsjaur är helt unikt såtillvida att det nu också finns ett helt fjäll till salu, beläget så nära den europiska marknaden, konstaterar Johann med ett leende.

Camp Gielas rapporterar att mellan åren 2015 och 2016 har beläggningen på husvagnscampingen varit ungefär lika stor, för att sedan uppvisa en ordentlig ökning på hela 40 procent till 2017.

På stugfronten (23 dec - 1 jan) var det 2015 till 2016 en minskning av beläggningen. Men 2016-2017 ser de en rejäl ökning med omkring 3 gånger så många gästnätter över jul och nyår.

-Vi har ökat vår marknadsföring på sociala medier, vilket antagligen ligger som grund för denna ökning, säger personalen på Camp Gielas.


Relaterade Länkar

Skriv ut: