Näringslivschef Stina Johansson, inledde årets

Upphandlingskick-off

2017-10-30 11:20

Ett fyrtiotal personer samlades på torsdagen till årets stora "Upphandlingskickoff" på Hotell Laponia.

Eftermiddagen arrangerades av projektet North Business Arena (NBA). På agendan stod först en genomgång av årets företagsklimatsmätning under ledning av Matilda Henningsson, Svenskt Näringsliv:
-Kommunen har förbättrat sitt resultat i år, främst på de bitar som handlar om bemötande och attityder. Men fortfarande finns en del att göra, sa Matilda.


Matilda Henningsson, Svenskt Näringsliv. Foto Kent Norberg.

Deltagarna fick veta mer om vad de olika måtten egentligen betyder och diskuterade vad som konkret kan göras för att få ett bättre företagsklimat, och att det redan görs en hel massa saker som kanske inte riktigt når ut.

Matilda berättade därför om kommuner som lyckats vända en dålig förutsättning till ett jättebra resultat på bara ett par år. -En av dem är vår granne Sorsele! Det vi tar med oss är att det är viktigt att sätta mål. Men att de sedan måste omvandlas till konkreta handlingsplaner för att komma framåt.

Tillfrågade företag i Arvidsjaur anger att den viktigaste aspekten är en ökad ömsesidig förståelse.

 

Åsa Skiöld, Handels och Ann Engberg, näringslivsutvecklare i Arvidsjaurs kommun delade ut siffror från fjolårets företagsklimatsmätning. Foto Kent Norberg. 

Nästa punkt på schemat var upphandling. Varje år handlar och investerar Arvidsjaurs kommun och dess kommunala bolag för cirka 100 miljoner kronor. Upphandlaren Sara Nordström började med att berätta att kommunen i år har avtal med 20 lokala företag, vilket vid en rundfrågning till andra kommuner i Norrbotten är en jämförelsevis hög siffra.Tanken med att i förväg presentera de inköp och investeringar som planeras är att möjliggöra för potentiella leverantörer att förbereda sig för att svara på anbud, ställa frågor eller komma med förbättringsförslag.

I slutet på november erbjuder NBA ännu en kväll på temat upphandling och anbudsskrivning med konkret och praktisk vinkel:
-Håll utkik efter inbjudan! uppmanade näringslivsutvecklaren Ann Engberg.


Sara Nordström, upphandlare Arvidsjaurs kommun.

Representanter från kommunens olika förvaltningar och bolag berättade kort hur planen för nästa år ser ut. Avfallsenheten behöver som exempel köpa in flisningstjänst av en del av det trämaterial allmänheten lämnar in för återvinning och kostchefen berättade att en ny livsmedelsupphandling är i faggorna snart.

Efter detta väntade gemensam middag med uppskattad föreläsning av Åsa Ivarsdotter kring vikten av kommunikation.

/ Ann Enberg.


Skriv ut: