VO-colleges inspektörer; Ann Gripelöf, kansliet i Stockholm, Åsa Bygdeson, regional processledare och Lena Jonsson, granskare från Hudiksvall träffade bland andra; biträdande rektorn Nils-Åke Asplund, Sandbackaskolan, vård- och omsorgsläraren Maud Lundmark samt enhetschefen Margot Edström, som representerade arbetsgivaren Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.

Vård- och omsorgsprogrammet vill bli certifierat

2016-12-12 09:57

Sandbackaskolan har under onsdagen haft besök av inspektörer från VO-college (Vård- och omsorgscollege):
-De gör ett certifieringsbesök för att behandla vår ansökan om medlemskap, säger läraren Maud Lundmark.

Enligt Maud är det ett sätt att styra upp kvalitén inom programmet - "en sorts kvalitetsstämpel.

För att få kallas Vård- och omsorgscollege ska vissa kvalitetskriterier vara uppfyllda. Bedömningen görs utifrån sju respektive tio kvalitetskriterier på regional eller lokal nivå och resulterar i en certifiering:
-För att klara certifieringen behöver vi visa på bra samarbete med branschen inom vård och omsorg. Vi måste även ha bra tillgång på APL-platser samt har valt kurserna i utbildningen genom samråd mellan skola och verkligheten, säger Maud.

De utbildningar som ingår är ungdomsgymnasiets Vård- och omsorgsprogram samt Barn- och fritidsprogrammet socialt arbete med inriktning mot funktionsnedsättning och motsvarande utbildning för vuxenstuderande. På flera orter ingår även yrkeshögskoleutbildning.
-Vi har först läst ansökan från Sandbacka och nu är vi så att säga på plats för att se verkligheten. Under dagen träffar vi lärare, elever, fackförbund och arbetsgivare, berättar Ann Bygdeson, regional processledare som operativt jobbar närmast VO-collage Västerbotten, där även Sandbacka ingår.

Lena Jonsson, granskare från Hudiksvall, säger att vård- och omsorgsyrket jämnats ut en del mellan kvinnor och män senaste åren och får räknas som framtidsyrket nummer ett!


Inom vård- och omsorgsprogrammet på Sandbacka i Arvidsjaur studerar såväl killar som tjejer. Arkivfoto Kent Norberg.

För Sandbackagymnasiet skulle ett godkännande ge ett bevis för att de erbjuder en högkvalitativ vård- och omsorgsutbildning. Eleverna får i sin tur ett ett diplom på att de genomgått en certifierad utbildning:
-Förr oss som arbetsgivare är ju ett certifieringsbevis en trygghet när vi ska anställa, säger Margot Edström, Arvidsjaurs kommun.


Vård- och omsorgsprogrammet på Sandbacka i Arvidsjaur har under flera år samverkat och övat krishantering med Umeå universitet. Arkivfoto Kent Norberg.

Det finns 22 regionala VO-College. I varje regionalt college finns en samordnare som har ett övergripande ansvar för verksamheten i sin region. Föreningen certifierar samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg.


Yttersta syftet med samverkan och certifieringen är att säkra upp vård- och omsorgens framtida rekryteringsbehov:
-Så här långt ser det bra ut, avslöjar, Ann Gripelöf, nationella kansliet i Stockholm.


-Vi håller tummarna för det och inväntar svar om cirka 3 månader, säger biträdande rektor Nils-Åke Asplund.

 

 


Relaterade Länkar

Skriv ut: