Elever från Fridhemsskolan i Arvidsjaur, vidare till regionfinal i
Elever från Fridhemsskolan i Arvidsjaur, vidare till regionfinal i "Språkolympiaden". Foto Kent Norberg.

Fridhem vidare till två regionfinaler!

2019-02-22 08:49

Elever från Fridhemsskolan i Arvidsjaur, vidare till regionfinal i "Språkolympiaden":
-Jättekul att de gått vidare, säger rektorn Leif "Mocko" Johansson.

Regionfinalen avgörs i Umeå 15 mars och Fridhem har fått med sig tävlande i alla tre språkkategorierna; tyska, franska och spanska:
-I den allt mer globaliserade värld vi lever i är det ju bra att kunna många språk. Ta bara vår egen ort som blivit väldigt internationell med fordons- och komponentingenjörer från hela världen. Det skapar öppningar till arbeten om man klarar av att hantera språk, säger Leif.

Fakta om "språkolympiaden": 
International Language Competition är en språk- och kulturtävling i moderna språk och svenska för grund- och gymnasieskolor. Ett samarbete mellan Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, It's Learning och Mundolingue..

International Languange Competition har för närvarande 7 regioner i Sverige. Varje skola tillhör den region där närmaste regioncentrum finns. För Fridhem är det Umeå.

I regionfinalerna tävlar lag om två elever.

Syfte:
International Language Competitions främsta syfte är att uppmuntra elever till att läsa moderna språk på högre nivå. Vi vill att ungdomar ska få ett ökat intresse för att tillägna sig kunskap om kulturaspekter, historia och allmänna relevanta samhällsfrågor i de länderna där målspråket talas..

ILC vill befrämja en sund tävlingsanda i undervisningen mellan olika skolor i landet och skapa ett nät av kunskapsutbyte och metodik inom moderna språk. Samt vara en katalysator för fördjupade kunskaper i språk.


Fridhem utmärker sig även positivt i tävlingen "Teknikåttan",  som är en frågetävling i naturorienterande ämnen.

Av totalt 173 tävlande klasser och 3257 elever placerade sig Arvidsjaurskolan på platserna; 15, 55 och 70. Det var totalt 46 elever som hade alla rätt:
-Tre av dessa elever kom från Fridhemsskolan, säger läraren Johan Bergström stolt


Skriv ut: