Moskosels camping ligger naturskönt mellan Europaväg 45 och sjön Lullejaur. Foto Kent Norberg.

Moskosel

Moskosel är en tätort vid Inlandsbanan och väg E45, 45 kilometer norr om Arvidsjaur.

 

Byn ligger vacker på kullar och uddar omgivet av vatten. Här sammanflyter två sjösystem i det stora Moskoselet, för att gemensamt i Abmoälven ta sej sista milen till Piteälven i norr. Den första man med säkerhet vet bodde här var samen Clement Mattsson (1703-91). Lika säkert är att han inte var först. Bland annat vid Malmesjaur finns gott om lämningar från stenålder.

Inlandsbanan går invid Moskosel. Foto Kent Norberg.
Sommartid kan man åka rälsbuss längs Inlandsbanan, till Moskosel. Foto Kent Norberg.


Det strategiska läget, med goda vattentransportmöjligheter, gjorde Moskosel till en knutpunkt för skogsbruket i området och byn växte snabbt. Byggandet av Inlandsbanan har också betydd mycket för Moskosel. Den invigdes 1937. I och med att arbetet avslutades i dessa trakter kom många rallare att bli kvar. Många av dem färgstarka personligheter med poetiska namn som Stora Öland, Kongo, Spader Knekt och Loos Lasse. 

I Moskosels stationshus finns i dag ett Rallarmuseum som visar och berättar historien om inlandsbanan. Ett viktigt kapitel i kommunens utveckling. Här finns också ett Rallarcafé för resande och andra besökare. Ofta bjuds det även på levande musik och en och annan teaterföreställning.

Rallarmuseum & Café  070-395 48 68 (Tycko Johansson)
 

Större företag:
Tentipi AB (tidigare Moskoselskåtan AB).
 


Trollforsen. Foto Kent Norberg.


Piteälven är en av våra orörda Nationalälvar och numera Natura 2000-område. Pärlan heter Trollforsen, med vandringsleder i dramatisk och naturskön miljö. I Moskosels delta finns bra fiske och ett eldorado för de som gillar att paddla. kajak- och kanot.


I Reivoreservatet finns gammal skog av grov kaliber...

Naturreservat: 12 kilometer sydväst om Moskosel finns kommunens största reservat: Reivo.
10 000 hektar gammal skog med sjöar, vandringsleder och stort brandfält från 1960-talet. Avtagsväg västerut från E45.

 

Artiklar på kommunens webb om Moskosel:

Besök Rallarmuseet 

 

 

På umesamiska heter orten Måskuosuvvane, av måskuos (= innestängd) och suvvane (=lugnt vatten i en älv, en sel). Måskuos hade i äldre samiska också betydelsen "vända". Här skulle det kunna syfta på att inloppet och utloppet ligger nära varandra. En försvenskad variant skulle då bli "Vändsel". (Källa Wikipedia.se)

 

Skriv ut: