Storstockholms Lokaltrafik (SL) vinterövar i Arvidsjaur

2009-12-09 13:59

Laszlo Szabo, SL tillsammans med Tore Bogen, trafikchef vid norska Ruter som är motsvarighet till svenska SL. Foto Kent Norberg.
Laszlo Szabo, SL tillsammans med Tore Bogen, trafikchef vid norska Ruter, vilket är motsvarighet till svenska SL: "Vi är intresserade av spårbundna vinterterövningar i samarbete med SL" säger Tore, som är på besök i Arvidsjaur den här aktuella veckan.Storstockholms Lokaltrafik (SL) är tillbaka till Arvidsjaur för att vinteröva:
-Vi lär oss om snöröjning på spåren för att inte stå handfallna ifall ovädret kommer, säger Laszlo Szabo, SL.I Arvidsjaur finns järnvägsspår, snö och kyla - allt som krävs för att klara spårbundna vintertester:
-Det skulle inte fungera att öva nere i Stockholm eftersom vi inte vet när det är snöar där. Men det gäller ändå att vara väl förberedda. Dessutom kan vi öva nu under en hel vecka, dagtid.

SL vinterövar i Arvidsjaur den här veckan.
SL vinterövar i Arvidsjaur den här veckan.

Årets kursvecka har lockat omkring 50 deltagare. Däribland hittar vi Tore Bogen, trafikchef vid norska Ruter:
-Man kan säga att vi är motsvarigheten till svenska SL.
Bogen berättar att i Oslo har de höjdskillnad mellan 0 och 150 meter över havet. Något som innebär varierad snömäng:
-Vintertid upplever vi emellanåt en hel del störningar på grund av snö och is. Därför är vi intresserade av ett utökat samarbete med SL och spårbundna vinterövningar.

SL vinterövar i Arvidsjaur den här veckan.
Nordlunda.

SL har byggt ett eget provspår, med både eluppvärmd och ej eluppvärmd testströmskena, i Nordlunda - strax utanför Arvidsjaur. Här finns även eluppvärmd testväxel samt kontaktledning, väderstation, läktare med mera.

SL vinterövar i Arvidsjaur den här veckan.

Deltagarna växlar mellan övningar på Inlandsbanans (IBAB) bangård i centrala Arvidsjaur och att åka rälsbuss ut till anläggningen i Nordlunda. Lokala järnvägsföreningen sköter den transporten.

Snösug 9280. Foto Kent Norberg.
Snösug 9280 förevisades på SL:s spåranläggning i Nordlunda
.

På schemat finns allt från "vinterergonomi, snö- och halkproblem, viktiga villkor för säker och tillförlitlig spårtrafik vintertid, test av snösug, slunga, växelkvastar, ishackor, erfarenhetsutbyten och grupparbeten till snöskottarkurs och ny typ av växelvärme.. 
Med andra ord ett gediget program för övningsveckan i Arvidsjaur.

SL vinterövar i Arvidsjaur den här veckan.
Lars Olsson, Swedesafe, Ulricehamn, är i Arvidsjaur för att se hur deras nya spårvärmare fungerar i praktiken. I mitten kursledaren Laszlo Szabo, SL och till höger om honom; Tore Bogen, trafikchef vid norska Ruter.

  
 


Skriv ut: