Musikens byggstenar hade premiär i Arvidsjaur

2011-09-22 10:00


Konsert för mellanstadieelever; Musikens byggstenar". Foto Kent Norberg.
Musikens byggstenar. Konsert för mellanstadieelever. Sångerskan Marianne Racine och trummisen Oskar. Foto Kent Norberg.

Filmsnutt

-Nu ska vi bygga musik tillsammans!
Det sa sångerskan Marianne Racin, Musikhögskolan Schweiz, till elever från Ringelskolan vid onsdagens konsert.


Marianne, och jazzelever från musikhögskolan i Piteå, hade premiär i Arvidsjaur på en två veckors länsturné med temat: "Musikens byggstenar".
Föreställningen utgörs av en konsertworkshop och vänder sig till elever i årskurserna 4 till 6.-Vi börjar med det instrument som vi alla alltid bär med oss, nämligen munnen! sa Marianne och berättade om hur man förr i tiden sjöng sånger i samband med tunga arbeten.
I det här fallet när järnvägen byggdes i USA på 1800-talet.

Städsång
Städsång..


"Vi vill inte städa-blues"...

-Det underlättade jobbet när alla sjöng tillsammans. Kanske era lärare kan en städsång när ni har städdag i skolan. Då känns det säkert inte lika trist!

Dan Johansson. Foto kent norberg.
Dan Johansson på trumpet.

Eleverna fick även delta på en musikalisk resa över världen. Orkestern hade "Imse, vimse spindel" som standardsång. Sedan kunde publiken välja ett land och höra exempel på hur den sången kan låta i en annan tappning:
-Thailand ligger ju i världsdelen Asien, och där använder de sig oftast av endast fem toner i skalan. Då kan det låta ungefär så här, sa Dan Johansson.

Marianne berättar om bluesmusik
Marianne berättar om bluesmusik.

Vi fick även lyssna till "Imse.." i såväl polsk som amerikansk version. Därefter var det dags för att bygga Blues:
-Blues är en typ av musik. Men även en känsla. Oftast är det något man är missnöjd med. Det kan handla om olycklig kärlek, inga pengar eller en dålig dag, sa Dan och visade att på trumpet kan man spela allt från klassiskt till pop och just blues. Även om nyss nämnda oftast gör sig bäst på gitarr.

Konserten avslutades med en musiktävling för alla i publiken: "Gissa låten". Det började med en strof av ett instrument. Sedan lades ett nytt instrument till i låten, samtidigt som poängskalan sjönk:
-Ni lyckades ju knäcka det här redan på andra instrumentet och blir svårslagna när vi kommer till andra kommuner, sa Marianne Racine och tackade för att de fick komma till Arvidsjaur.
  


Skriv ut: