Lappland Destilleri AB - i hjärtat av Lappland

2012-01-20 09:50


Jordrum
Lappland Destilleri har nyligen köpt kommunens gamla ledningscentral - ett bergrum ovanför konstgräsplanen/idrottsplatsen. "Här kommer vi att lagra den blivande goda singelmaltwhiskyn" säger Gerry Axtelius.


Lappland Destilleri AB har som målsättning att komma igång med whiskytillverkning och andra destillat, under innevarande år:
-Marknadsföringsmässigt det största som hänt Arvidsjaur, sedan K4 kom till Arvidsjaur! hävdar delägaren Gerry Axtelius.Lappland Destilleri har nyligen köpt kommunens gamla ledningscentral - ett bergrum ovanför konstgräsplanen/idrottsplatsen. Där kommer den blivande singelmaltwhiskyn att lagras, för att bara bli bättre och bättre:

-Vi har sedan tidigare även klart med tillverkningslokal, i Industrihuset, säger Gerry och berättar att för närvarande jobbar de med en nyemmision för att få in tillräckligt med kapital.
Detta för att kunna starta världens nordligaste whiskydestilleri - i Arvidsjaur!
-Sista teckningsdag närmar sig...

Gerry understryker att det inte enbart handlar om tillverkning av alkohol, utan verksamheten kommer även att innehålla andra delar:
-Whiskyn är motorn som skapar synergieffekter.

Exempelvis visning av tillverkningen (där kunderna kan göra sin egen blended whisky). Och i samarbete med turismföretag paketera intressanta turer och upplevelser i kommunen. 

Det kommer även att behövas tillverkning av souvenirer samt livsmedel på temat och tunntillverkning, blästring av glas med logotyp, med mera:
-Det är här av stor betydelse för kommunen i och med att det skapas arbetstillfällen. Förhoppningsvis 50 arbetstillfällen, inom fem år. Varav 10 arbetstillfällen på själva destilleriet, vilket talar något om "synergieffekterna".

Ann-Kristine Vinka och Gerry Axtelius. Foto Kent Norberg.
Gerry Axtelius visar Lappland Destilleri AB:s hemsida för tillväxtchef Ann-Kristine Vinka: "Uthållighet är en viktig ingrediens inom tillverkning av singelmaltwhisky".
 

Just nu pågår ett intensivt arbete med att presentera projektet för riskkapitalbolag och investeringsinstitut samt privatpersoner och företag:
-Det här är ett långsiktigt projekt. Whisky tar tid. Men synergieffekterna startar redan första året. För att kunna betala hyran kommer vi att göra och sälja andra snabbare destillat också.

Totalt beräknas destilleriet producera 40 000 liter dryck, varav hälften whisky.
En intressant sak är att tillverkningen årligen ger 50 ton grist (alkoholfri proteinrik slaggprodukt). Kanske något för pelletstillverkare att fundera över, eller varför inte nyttja det som lokalproducerat djurfoder? 

Inhemska konkurrenter i dag: Mackmyra, Spirit of Ven, Gotland Whisky, Grythyttan, Smögen, BOX..
-Men den närmaste ligger 50 mil söder om Arvidsjaur.

Bergrum
Lappland Destilleri AB är ett långsiktigt projekt, där synnergieffekterna startar tidigare än själva produkten. På bilden är Gerry på väg in i det bergrum som företaget införskaffat av kommunen: Ett före detta skydds- och ledningsrum. "Här kommer whiskyn att må bra!".

Tillväxtchef Ann-Kristine Vinka ser stora möjligheter:
-Vi ska jobba för att skapa spetsprodukter i Arvidsjaur, som låter höra om sig i vida världen. Det här är en sådan produkt! sa hon och fortsatte: 
-Arvidsjaur är en unik internationaliserad ort. Flygplatsen innebär endast ett par timmars resväg till stora städer i kontinenten. Den närheten till Europa ger oss helt konkurrensfördelar.

Enligt Gerry är Tyskland storkonsumenter av whisky. Och i Arvidsjaur, med omnejd, vistas och jobbar otaliga tyska biltestare under vinterhalvåret:
-Rätt hanterat är det en mycket intressant inkörsport, som kan växa till något stort. Att vi dessutom lagt offert på en tysk destillatpanna gör knappast saken sämre på den marknaden...

Mer information hittar ni på: www.lapplanddestilleri.se 
 


Skriv ut: