"Fru smed" - Årets Hemvändare 2012

2012-07-04 10:37


Annika Lundmark har utsetts till Årets hemvändare av Hemvändarfestens arangör; Siv Thuresdotter. Arkivbild Kent Norberg.
Annika Lundmark har utsetts till "Årets hemvändare 2012" av Hemvändarfestens arangör; Siv Thuresdotter, Göteborg. Annika flyttade hem efter 20 år i Stockholm och blev Fru Smed. Arkivfoto Kent Norberg.

14 juli blir det tredje året i rad som Hemvändarfesten arrangeras i Medborgarhuset, Arvidsjaur.

Årets tema är ”Den stora Klassfesten”:
-Gensvaret har varit enormt och flera klassträffar har bokat in sig och firar tillsammans sina 20-, 25- och 30-års jubileum sedan de gick ut Fridhemsskolan i Arvidsjaur, säger Hemvändarfestens arrangör Siv Thuresdotter. 


Lokala musiker, dansband och DJ förbereder sig för en kväll i den ljusa sommarnatten och det förväntas cirka 500 besökare till festligheterna. 

Hemvändarfest 

En av kvällens höjdpunkter är prisutdelningen av "Årets Hemvändare". Håkan Högling som flyttat tillbaka till Arvidsjaur efter 37 år i Stockholm fick ta emot priset i fjol.
 
-I år glädjer vi oss åt att få meddela att Årets Hemvändare 2012 är vald, och priset går till Annika Lundmark, silversmed och levnadskonstnär som bor i Rönnberg, ett par mil norr om Arvidsjaur, avslöjar Siv och fortsätter: 

-Annika som flyttat tillbaka efter att ha bott i Stockholm i över 20 år, berättar att hon blev erbjuden arbete på Fortifikationsverket i Arvidsjaur, då hon bestämde sig för att åter bli norrlänning.

Annika har jobbat av och till på Fortifikationsverket men valde ändå att följa sitt kall och startade eget företag. Numera är hon mest känd som "Fru Smed" och skapar de vackraste ting med inspiration från skog och mark runt husknuten i Rönnberg. 

Priset som Årets Hemvändare består av ett diplom samt fina gåvor som skänkts av glashantverkaren Uta Fransson/Arctic glas och designer och formgivareKarolina Furtenbach/Frau Furtenbach:

-Det känns tokhedrande! Oj, så kul och härligt!
-Extra kul är att när min brorsa, Tomas, fick reda på detta bokade han direkt en hemresa från Stockholm, och kommer att delta i festligheterna den kvällen, säger Annika. 

Ann-Kristine Vinka, chef för Tillväxtenheten Arvidsjaur, kommer att delta på lördagskvällen 14:e juli i samband med utnämningen.

Siv Thuresdotter (f.d Andersson)Grundaren av Hemvändarfesten i Arvidsjaur Siv Thuresdotter berättar om tanken med "festen":

"Mitt mål är att HemvändarFesten i Arvidsjaur ska bli en tradition under många år framöver. Ett Hemvändararrangemang stärker banden till alla utflyttade och det är värdefullt att behålla kontakten med utflyttade ortsbor, som bör betraktas som värdefulla ambassadörer".

Siv anser att hemvändarfest är ett bra tillfälle att lyfta fram de som flyttar till Arvidsjaur, eftersom det ger både glädje och framtidstro. Nomineringar till Årets Hemvändare har skickats in under våren och Siv söker främst en person med rötter i bygden, som valt att återvända efter en längre tid på annan ort.

Förra årets fest gästades Arvidsjaur av besökare som kom från så avlägsna platser som både Hong Kong och USA. Många av dessa hade inte besökt Arvidsjaur de senaste 20-30 åren:
-Vi hoppas att det blir likadant i år. Jag vet att många Arvidsjaurbor ser fram emot denna kväll som en årligen återkommande och kär tradition. Det kommer att bli många glada återseenden, det är jag säker på, avslutar Siv glatt.

För mer information:
kontakta Siv Thuresdotter, tel: 0702-919648 alt. mail: thuresdotter@gmail.com.

________________________________________________________________

Kort om HemvändarFesten i Arvidsjaur:

Arrangeras för tredje året i rad av Siv Thuresdotter, entreprenör och eventskapare. Lördag den 14 juli 2011, Medborgarhuset i Arvidsjaur, Norrbotten.
Start kl. 18.00 - middag och show på förköp 400 kr/person (ingår mat/show & dansentré)
Dans/disco - portarna öppnar för övriga kl. 22.00 - entré i luckan, 200 kr/person
(observera -  ingen dagsaktivitet i år)

Hemsida www.hemvandarfesten.se 
 
 
Kort om Siv Thuresdotter:
Webbentreprenör som även driver Inspirationsnätverket Qoola Qvinnor (www.qoolaqvinnor.se) med närmare 10 000 medlemmar. Nominerad till Stora Landpriset 2011. Nominerad till Årets Affärsnätverkare 2011.


Skriv ut: