Kommunen har vänt trenden med få feriearbeten...

2012-05-28 11:40


Blivande feriehandledare. Foto kent norberg
Feriehandledare på kurs.

För några år sedan var det brist på feriearbeten i Arvidsjaur. Numer är situationen annorlunda:
-Vi har i år 240 jobb och 100 sökande, säger Bengt Norén, kommunens tillväxtenhet. 

 

En framgångsfaktor tillmäts kommunens handlarutbildning. Det är fjärde året Tillväxtenheten erbjuder den timslånga kursen för blivande feriehandledare. Syftet är att göra handledarna säkrare i sin roll. Utbildningen tar upp Arbetsmiljölagen med allt från arbetstidsregler till skyddsombud. Deltagarna får även en gnuggning mottagande och planering:
-När det gäller tidrapporter ska de fyllas i ordentligt och lämnas in före utsatt tid. Vi ska fostra ungdomarna, så att de lär sig inför framtiden!

Bengt Norén, ledde kursen för feriehandledare i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.Vad skulle du, Bengt, säga är den konkreta anledningen till att ni lyckats vänta avsaknad av feriearbeten till ett överskott..?
-Vi är ute i tid och inventerar behov på arbetsplatser. Handledarutbildningen är naturligtvis en stor framgångsfaktor i sammanhanget. Det ger arbetsgivaren trygghet i deras roll. Kontentan blir att de på ett helt annat sätt kan betrakta feriebetaren som en välkommen resurs... 

Arvidsjaur är ensamma, i Norrbotten, om förhållandet: 240 jobb - 100 sökande. Det innebär å´ andra sidan att många arbetsgivare blir utan sommararbetskraft:
-Det är ett gynsamt problem för ungdomarna, som nu kan välja mellan jobben, säger Bengt.

Som jämförelse nämndes Piteå:
-Där lottas jobben ut, med en förhoppning om att 80 procent av de sökande ska få ett feriearbete.

Kommunens första ferieperiod startar 14 juni:
-Förbered er och ta emot dem! uppmanade Bengt och överlämnade en checklista med punkter att tänka på vid introduktion av ferieungdomar.
 


Skriv ut: