Företagsbesök hos Exercise Gym & Fitness

2012-03-20 09:00


Stefan Sundkvist tillsammans med Anne Åberg, Tillväxtenheten och Ove Granlund, Företagarna.
Stefan Sundkvist tillsammans med Anne Åberg, Tillväxtenheten och Ove Granlund, Företagarna. Foto Erika Forsberg.

För drygt ett år sedan öppnade Stefan Sundkvist dörrarna till Exercise Gym & Fitness. Affärsidén var att öppna ett gym som alla skulle kunna gå till, med god stämning och god kvalitet på maskiner, lokaler och vikter.  Idag har han 450 medlemmar i åldrarna 14-88 år.

 

Det hela började med att Stefan Sundkvist, som bott en tid i Stockholm bestämde sig för att flytta hem till Arvidsjaur. Han avslutade jobbet som säljare och landade inom kort i Arvidsjaur. Snart befann han sig på en starta eget-kurs som Entreprenörscentrum anordnat.

Hur var starta eget-kursen?
-Den var otroligt värdefull. Jag fick hjälp med frågor kring regler, bestämmelser och hjälp med förberedelser inför att starta företaget.

Exercise Gym & Fitness ligger i Camp Gielas lokaler och består av flera rum. Det första rummet ligger på samma nivå som caféet med maskiner och lite lättare vikter och är till för ”vanligt folk”, alla som vill träna styrketräning. Nästa rum är en gruppträningslokal. Här finns ett stort utbud av gruppträningspass som aerobics, bodypump, step, spinning, crossfit och boxning. I anslutning till detta finns ett mindre förråd som Stefan planerar att göra om till solarium.

Exercise Gym & Fitness har flera rum
Exercise Gym & Fitness har flera rum. Foto: Maria Sundqvist.

På nedre våningen finns ännu ett rum med tyngre vikter och maskiner som är till för dem som vill träna hårdare.

Vilka är det?
-Det kan vara hockeyspelare, fotbollsspelare och kroppsbyggare. Men den här gruppen ökar också, liksom andelen som börjar träna överhuvudtaget. Det är fler och fler som blir intresserade av att ta sin träning till en ny nivå.

Tyngre vikter.
Tyngre vikter. Foto: Maria Sundqvist.

Tanken är att vem som helst ska kunna komma till gymmet och träna och känna sig bekväm i miljön. Exercise Gym & Fitness erbjuder alltid ett gratis individuellt anpassat träningsprogram som Stefan går igenom med kunden första gången de kommer för att träna. I tillägg till det kan man få kostråd och en högre grad av personlig träning.

Stefan berättar:
-Det svåraste är att ta sig till gymmet första gången. Jag tyckte själv att det var pest och pina första gången. Men det gäller att ge det någon månad så att man hinner börja känna de positiva effekterna.

En ny satsning som påbörjades i december förra året är seniorträningsgrupper. Besök på bland annat ett PRO-möte har resulterat i en seniorgrupp på cirka 30 personer i 70-årsåldern som tränar regelbundet på egna tider.

Förutom gymverksamheten driver Stefan viss försäljning av kosttillskott:
-Jag har satsat på ett basutbud av svensktillverkade produkter. Det är proteiner och vitaminer som är bra komplement för alla som tränar. Svenska produkter är noggrant kontrollerade för otillåtna substanser.

Exercise Gym & Fitness kontor. 
Exercise Gym & Fitness kontor. Foto Erika Forsberg.

När vi besöker gymmets kontor får vi träffa Tommy Lindström som är anställd på gymmet. Här finns en maskin som mäter en människas kroppssammansättning. Undertecknad och Anne Åberg är för fega för att prova på, men Ove Granlund är en modig man. En minut senare vet vi allt om Oves kropp. Ett kvitto har skrivits ut, där man kan avläsa bland annat hur många kilo muskler Ove har totalt, vilken fettprocent som råder och hur många kalorier han max får äta i vila för att inte gå upp. Vi vet nu att Oves ena arm har 4,4 kg muskler.

Ove Granlund, en modig man. 
Ove Granlund, en modig man. Foto Erika Forsberg.

Stefan berättar att maskinen är ett bra verktyg för att mäta resultatet av träningen. Många gånger kanske en människa inte går ner så mycket i vikt, men fettprocenten har minskat avsevärt.

-Man ska inte stirra sig blind på vågen.

Det har gått bra för dig?
-Det är enkelt när man gör det man vill göra. Om man brinner för det man gör blir det ofta bra! Marknadsföringen av gymmet har skett via Facebook och mun till mun metoden. Inte en enda annons!

Hur ser framtiden ut?
-Jag skulle behöva mer utrymme för att kunna göra verksamheten ännu bättre och ännu mera trivsam. Sen vill jag utveckla verksamheten kring personlig träning och har planer på att starta en webshop där vi säljer kosttillskott och träningskläder. En satsning på träningsläger, speciellt under Gielas lågsäsong, och events i samarbete med andra företag är också intressant.

Text Erika Forsberg


 


Skriv ut: