"Arvidsjaur är klassens ljus"

2012-10-11 16:29


Erik Sandemo, svensk handel, presenterade trender samt de senaste siffrorna för dagligvaru- och sällanköpshandelns i Arvidsjaur och övriga länet. Foto Kent Norberg.
Erik Sandemo, Svensk Handel, presenterade trender samt de senaste siffrorna för dagligvaru- och sällanköpshandeln, i Arvidsjaur och övriga länet. Foto Kent Norberg.

 

Erik Sandemo, svensk handel, presenterade nyligen den senaste statistiken för dagligvaru- och sällanköpshandeln:
-Arvidsjaur är lite av klassens ljus!

 

Erik Sandemo avslöjade att just Arvidsjaur är den kommun, av alla småkommuner i landet som han "mycket gärna" återvänder till:
-Ni har en bra handel i förhållande till er storlek. Lite av klassens ljus!

Dagligvaruhandeln i Arvidsjaur visar visserligen inte upp några imponerande siffror för 2011. Total omsättning landade på 209 miljoner kronor vilket gav en blygsam 10:e placering i länet.

-Däremot har ni en jämn och bra standard på ert utbud och fullt godkänt index. Det man även kan säga till er fördel är strukturen av butiker. Alltså placering och närhet för kunderna, vilket är nog så viktigt som utbudet, sa Sandemo.

När det gäller fjolårets sällanköpshandel visar Arvidsjaur på plusstatistik, vilket ger en 6:e plats i Norrbotten! På första plats återfinner vi inte helt oväntat gränsstaden Haparanda.

-Att Arvidsjaur dessutom har 69 i index är fantastiskt bra, det ska ni vara stolta över! Sådana index hittar man normalt bara i orter med gränshandel.

Trender inom dagligvaruhandeln:
Det finns en mättnad för stormarknader. De har även avstannat vad gäller nyetableringar - till fromma för mindre dagligvarubutiker.
-Man handlar närmare sin bostad, till följd av de höga bränslepriserna.

Erik Sandemo, svensk handel, presenterade trender samt de senaste siffrorna för dagligvaru- och sällanköpshandelns i Arvidsjaur och övriga länet. Foto Kent Norberg.

Trender inom sällanköpshandeln:
E-handeln ökar dramatiskt och beräknas omsätta 1 miljard kronor totalt i år. Mest ökar näthandeln med kläder. (Dagligvaruhandeln räknas även in här, men är en försvinnande liten del i totalen.)
Hälften av alla större städer tappar i index.
Vissa klädkedjor etablerar sig i mindre städer.

Andra trender Svensk Handel observerat:
-Uteätandet har ökat lavinartat! Det är en samhällstrend att umgås på restauranger och kaféer.

Men det är skillnader mellan olika städer. Sandemo gav som exempel Sundsvall och Umeå:
-I Umeå är det mycket mer vanligt med restaurang- och kaféliv än i Sundsvall...

-Det är oerhört viktigt att ha en bra handel. Det gör medborgarna mer stolta över sin ort, sa Erik Sandemo och underströk att "handeln är en viktig del av upplevelseturismen".


Skriv ut: