Elevens val med Oliver Schröder

2012-09-27 08:07

Elevens val: Hund och människa. Foto Kent Norberg.

Det är onsdag morgon, och dags för Elevens val "Hund och människa". Oliver Schröder leder de tidiga morgonkurserna för högstadieungdomarna och deras hundar. Foto Kent Norberg.
Ett gäng elever på Fridhemsskolan har i "Elevens val", valt: "Hund och människa":
-Det är roligt och så lär vi känna våra hundar på ett bättre sätt, säger Alva Lindgren, årskurs 7. 

 

Det är Oliver Schröder som leder kursen. Hundar är hans passion:
-Mitt intresse ligger inte bara i dressyr, träning och tävling... Före mig är även problemhundar och deras terapi en speciell utmaning.

Enligt Oliver är det oftast inte hos hunden problemet ligger, utan hos ägarens relation till djuret. Det är där som Oliver kommer in och börjar instruera husse eller matte. Därefter övergår instruktionerna till hunden.

Ofta ligger problemen i missförstånd mellan parterna. Vad är en ledare? Är jag en ledare in hundens ögon? Vad måste jag förändra? Det är frågor som man som hundägare ska ställa sig själv.

-Elevens val: "Hund och Människa" hjälper våra ungdomar att förstå vad som är viktigt i en bra relation samt stärker självförtroende och viljan. Att sedan få en lydig hund är en extra bonus.

Oliver kommer ursprungligen från Tyskland, men flyttade för ett antal år sedan till Arvidsjaur med hustrun Gudrun och har nu barnen Florian (4) och Mia (1,5) i Fristad:
-Innan vi byggde vårt hus på vårt drömställe Fristad, Arvidsjaur, borde vi en period i Giltjaur (Sorsele Kommun). Här hade vi också ett turistföretag och drev hundspann.

Elevens val: hund och människa

-Efter några bra år med den verksamheten beslutade vi att läggar ner och starta med familjeliv och vanligt jobb. Plusshus i Arvidsjaur erbjöd mig på ett bra arbete, så vi flyttade till Fristad.

Sedan januari 2012 jobbar Oliver som vaktmästare på Fridhemsskolan. Trots att han lagt ner turistverksamheten har familjen 11 hundar och kör draghundstävlingar. Dessutom engagera han sig i Arvidsjaurs Brukshundsklubb.

Alva Lindgren med sin strävhåriga vorsteh; Karma. Foto Kent Norberg.

-Jag har växt upp med hundar och tidigt kommit in i sådana sportverksamheter. Det har blivit många kurser, seminarier och utbildningar inom hundvärlden. Men en intensiv kontakt, fylld med förtroende och tillgivenhet till hundar ger mycket mera alla kurser tillsammans.
-Mitt mål är att vi som människa får ett nytt bemötande mot hundar; med hjärta och hjärna.

 

Bild till vänster: Alva Lindgren med sin strävhåriga vorsteh; Karma. Foto Kent Norberg.Skriv ut: