360 rum och 40 verkstäder!

2014-12-01 17:43

Karl-Gunnar Ekberg, Tjintokk. Foto Kent Norberg.
"Byggaren" Karl-Gunnar Ek, en av tre delägare i testföretaget Tjintokk. Foto Kent Norberg.

 

En byggare. En ekonom. En advokat. Där har ni delägarna av Tjintokk, Slagnäs:
-Vi har vuxit till att vara en av de största biltestföretagen i Europa, säger "byggaren"; Karl-Gunnar Ek.

 

Tjintokk startade 1986, av bland andra dåvarande delägaren Jörgen Stenberg. Företaget fick snart ett unikt kontrakt med VW-koncernen på 12 år. Innan dess var det nog många som skakade på sin huvuden och undrade hur man kunde komma på något så galet som att bygga ett hotell mitt i skogen - utanför Slagnäs.

Men det visade sig vara ett genialt drag! För sedan dess har utvecklingen pekat stadigt uppåt. Första året låg omstättningen på 300 000 kronor/år. I dag är moderföretaget uppdelat i olika bolag och omsätter omkring  280 000 000 kr/år.

Hotelldelen, Nausta, förfogar över 320 rum (flest enkelrum) och är för närvarande under till- och ombyggnad. Här finns förutom hotellet; 40 verkstäder samt 20 mil is- och landbaserade testbanor. Vissa av dem är uppvärmda.

Tjintokk äger 3000 hektar mark att fortsätta utveckla företaget på (räcker det?)
-Det har varit och är fortfarande en fantastisk utveckling. Verkar aldrig ta stopp... säger Karl-Gunnar och berättar att man investerar mellan 500 och 600 miljoner kronor i anläggningen.

Initialt bestod Tjintokk av fem delägare. Två av dem är utlösta under senare år. Karl-Erik tror att delägarnas olikheter kan ha legat till grund för företagets framgång.


  • Tjintokk sysselsätter 230 årsarbeten. Alternativt 400 personer, sett till säsongsanställda.

 

Enligt Karl-Gunnar var klimatet betydligt jämnare när de började med verksamheten, för snart 30 år sedan:
-På grund av det måste vi komplettera med 50 fryskammare och fler landbaserade banor. Vår uppgift är ju att hänga med i utvecklingen så att kunderna kan utföra sina tester, under den tid de är här.


Skriv ut: