"Avlopp är framtiden"

2014-05-21 07:00Framtidsveckan. En hållbar framtid var temat när personal från kommunens VA/Gatu- och ÅVC visade och berättade om deras arbete och vikten av att kasta sitt skräp på rätt ställe. Foto Kent Norberg.

-Avlopp är framtiden!
Det säger Ingemar Johansson och hans kollegor som jobbar med kommunens reningsverk och återvinningscentral.

 

Budskapet är att vi människor konsumerar mer och mer. Vill vi få en hållbar framtid med bra miljö att leva i, måste alla börja tänka på vad, hur och var vi kastar avfallet. Ett stort problem är det som hamnar i toalettstolen. Självklart borde det bara vara mänsklig avföring och toalettpapper.

Men så är det inte...
-Nä, det slängs allt möjligt i toastolen. Tyvärr för det ställer till stora problem och kostnader, säger Ingemar och berättar att de allt oftare måste ta hand om stopp i avloppsrören på grund av att folk kastar segt torkspapper i toastolen.


"Tops samlar på sig fett och skräp. De snurrar runt och blir först som paltar, för att slutligen blir stora som fotbollar med stopp som följd". Foto Kent Norberg. 

Torks blöts inte upp på samma sätt som vanligt toapapper utan är segt och skapar stora klumpar i rören tillsammans med fett från stekpannor. Till slut blir det stopp!

 

(Bilden till vänster visar Ingemar hur segt torkspappret är, trots att det legat länge i en hink med vatten.)

 

I en monter i Medborgarhusets entré visas under tisdagen en film från ett sådant stopp:
-Det kan handla om tusentals kilo papper, fett, tops, tamponger och annat som samlats och skapat en jättepropp.

Tamponger, tops och cigaretter hör inte hemma i toalettstolen. Foto Kent Norberg.
Tamponger, tops och cigaretter hör inte hemma i toalettstolen utan skapar stora problem i avloppsrören och reningsverket.

Gör så här:
Fett från stekpannor stelnar när det kommer i avloppsvattnet och lägger sig runt röret. Torkspapper är seg och blottnar inte upp som toapapper. Utan det fastnar i fettet och det bildas proppar. Torka därför bort fettet ur pannan med papper och kasta det sedan i pappersåtervinningen, innan ni diskar pannan med vatten.


Skriv ut: