Chefsöverlämning på Jägarbataljonen!

2014-03-27 15:34


chefsöverlämning. Foto Kent Norberg.
Urban Edlund överlämnar chefsskapet för Jägarbatalonen till Teddy Larsson, under en ceremoni på Stallplan. Foto Kent Norberg.

 

Efter närmare 5 år som Jägarbataljonschef i Arvidsjaur övergår nu Urban Edlund till en ny tjänst på Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm:
-Denna dag är den största dagen i mitt liv, men den känns inte tråkig eftersom jag haft förmånen att få vara chef för Jägarbataljonen, sa Edlund i sitt tal på fredagsförmiddagen.

 

Det var en högtidlig överlämningsceremoni med överstelöjtnanterna Urban Edlund och tillträdande Teddy Larsson, under ledning av ställföreträdande regementschefen, överste Lars Karlsson, Norrbottens regemente, Boden.

-Den första tiden som chef innebar att leda ett förband med värnpliktiga soldater. Men huvuddelen av tiden, från sommaren 2010 har arbetet bestått i att leda utveckling och uppbyggnad av ett krigsförband med yrkesanställda soldater, sa Urban.


Ställföreträdande regementschefen, överste Lars Karlsson, Norrbottens regemente, Boden, avgående järabataljonschefen Urban Edlund och tillträdande chef Teddy Larsson. Foto Kent Norberg.

Efter 29 år som Arvidsjaursbo kommer alltså Urban att flytta ner till en ny tjänst i Stockholm. Där har han även sin tillblivande hustru:
-Johanne och jag kommer att viga oss i sommar. Men jag håller datumet hemligt, annars lär det nog bli svensexa, skojade Urban.

chefsöverlämning
Integrations- och inflyttningssamordnaren Bibbi Good, kommunalrådet Lotta Åman, Peder Kjellberg (fd K4-officer) och tidigare jägarbatalonschefen Mikael Nordmark samt Anders Modin, Kamratföreningen Blå Dragoner. Foto Kent Norberg.

Men att det är lite känslomässigt att lämna orten efter så många år visade han i sitt tal:
-Jag har haft fantastiska år i Arvidsjaur. Här har jag trivts, både med jobb och fritid. När jag blir pensionär kommer jag garanterat fortfarande att prata om min tid här uppe, det fina kamratskapet och den kunskap som finns på bataljonen.
-Det kommer jag att bära med mig in i döden...


Ceremoni på Stallplanen, AJB.


Nu tittar Urban Edlund framåt. Redan på fredagseftermiddagen gick sista flyttlasset ner till Stockholm. Teddy Larsson till vänster.

Tillträdande bataljonschefen Teddy Larsson är även han ett välbekant ansikte för de flesta av oss, som nu återvänder med sin familj efter 5 år i förskingringen. Teddy kommer närmast från en tjänst vid den Armétaktiska staben, och genomförde nivåhöjande utbildning vid Försvarshögskolan 2009-2011.


Urban Edlund avgår och Teddy Larsson (t.h) tillträder tjänsten som chef för Arméns Jägarbataljon. Foto Kent Norberg.

Innan dess tjänstgjorde Teddy på Jägarbataljonen:
-Aldrig då hade jag kunnat tro att jag skulle stå här som chef... Det känns stort och inspirerande! sa Teddy under dagens ceremoni.

Brigadchefen, tillika ställföreträdande regementschefen för Norrbottens regemente; Lars Karlsson:
-Jägarbataljonen har en stark förankring i bygden. Det är viktigt och något som du; Urban Edlund, har förvaltat väl. Tack för dina år som chef för AJB!


Ställföreträdande regementschefen, överste Lars Karlsson, Norrbottens regemente, Boden, tillträdande jägarbataljonschef Teddy Larsson, Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman och avgående järabataljonschef Urban Edlund.

Urban Edlund.Från Arvidsjaurs kommuns sida önskar vi dig, Urban Edlund, lycka till i din nya karriär. Samtidigt hälsar vi Teddy Larsson välkommen till ett fortsatt gott samarbete mellan AJB och kommunen!


Skriv ut: