Trendbrott inom befolkningstillväxten?

2014-03-25 15:09


Birgitta Good, integrations- och inflyttningssamordnare. Foto Kent Norberg.
Birgitta Good, integrations- och inflyttningssamordnare, hoppas på ett trendbrott när det gäller befolkningsutvecklingen i Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg

 

De tre första månadernas befolkningsstatistik visar positiva siffror:
-Jag tror att vi håller på att se ett trendbrott inom befolkningstillväxten i Arvidsjaur, säger Bibbi Good, inflyttnings- och integrationssamordnare.

 

2013 var första året på två decennier som vi kunde se en positiv befolkningsökning, första kvartalet:
-Det vi kan se är att de tre första månaderna 2012, flyttade det in 34 personer. De tre första månaderna 2013 flyttade det in 41 personer och hittills i år har det flyttat in 60 personer till vår kommun.

Flygbild över Arvidsjaurs samhälle. Foto Kent Norberg.
Flygbild över västra delen av Arvidsjaurs samhälle. Foto Kent Norberg.

Bibbi säger att vi endast kan spekulera i vad det grundar sig i. Men vissa undersökningar visar att fler flyttar från storstäder nu, än tidigare. Det finns en längtan till vad den här delen av landet har att erbjuda.
Exempelvis; trygghet, natur- och friluftsliv samt närhet till service:
-Kommer man från en storstad vill man förmodligen fortfarande ha kvar en del av den service som erbjuds där. Flyttar man då till Arvidsjaur får man både ock. Här finns egentligen allt, dock i mindre skala, säger Bibbi och ger exempel som kultur, affärer, restauranger och kaféer:
-Allt finns här!

Vilka är det då som flyttar ut till glesbygden?
-Att säga att den ökade inflyttningen beror på någon specifik grupp går inte, eftersom variationen är så stor. De är familjer och ensamstående och kommer såväl från Sverige som från andra länder. I hög grad har de fått jobb eller driver egna företag. Inte minst i våra fina byar, säger Bibbi.

Även Jägarbataljonen bidrar till befolkningsökningen i och med det nya soldatsystemet.

Turister på Arvidsjaurs flygplats. Foto Kent Norberg. Inaldnsbanan. Foto Kent Norberg.
Europaväg 45. Foto Kent Norberg. AJB.


Arvidsjaur erbjuder bra infrastruktur vilket förmodligen är en bidragande orsak när det handlar om att ta ett beslut om att flytta eller inte. Orten ligger strategiskt vid vägar från svensk kust till norsk kust. Här finns även en, ständigt växande, internationell flygplats med dagliga turer, från Stockholm till Arvidsjaur samt med möjligheter att flyga vidare till kontinenten. Inlandsbanans sträckning går dessutom via Arvidsjaur.

Vid kommunens olika avdelningar jobbas det kontinuerligt med att sprida ortens fördelar samt med att besvara olika intresseförfrågningar om boendealternativ, kommunikationer, dagisplatser med mera:
-Vi hoppas nu verkligen att det här är en trend som håller i sig och inte något tillfälligt, säger Bibbi.


Skriv ut: