Börje lever och andas musik

2014-11-11 10:17

Börje Reinholdsson. Foto Kent Norberg.
Skivor, musikaler, en rad gruppkonstellationer, egen studio i källaren: "Man kan med fog säga att jag är en musiknörd" säger Börje Reinholdsson, 47, aktuell med plattan: "Look! It´s rock´n roll! tillsammans med musikkollegan Ola Karlsson och deras gemensamma grupp "Tounge".

Senaste recensionen

Börje Reinholdsson. Där har ni ett namn tajt förenat med ortens musikliv, genom decennier:

-Jag lever och andas musik. Det är bara när jag sover, jagar eller fiskar som det ska vara tyst...

 

Han klev på "musiktåget" redan som sjuåring, då han fick ett trumset av sin farbror Rikard. Som i sin tur hade en orkester: "Reinholdssons", med Börjes pappa Tord. De spelade dåtidens populärmusik. Något som Börje också gjort sedan han fick trumsetet. I dag är han 47 år och har ett intressant och långt musik-cv att visa upp.


En tonårig Börje vid sitt favoritinstrument.

Men även om musiken verkar ligga i släkten med farbror Rikard, pappa Tord och storebror Mikael, tror inte Börje att det är genetiskt betingat:
-Nä, jag tror att det mesta styrs av vad man som barn exponeras för.

Ni som hunnit uppnå en viss ålder, kommer säkert ihåg vilket rikt musikliv som tog fart i kommunen under slutet av 1970- och början av 1980-talet. Lokala band som spelade allt från dansband till fusion huserade på Medborgarhuset.Börje vill ta tillfället i akt att ge en eloge till dåtidens föreståndare på Medborgarhuset: Karl-Gustaf Lindström:
-Han hade förtroende för oss unga musiker och släppte in oss så att vi hade någonstans att repa. Det betydde mycket!


Börje i sångartagen. Foto Kent Norberg.

Börje jobbade själv under flera år som föreståndare på dåvarande  fritidssgården Galaxen. Musiklivet i Arvidsjaur exploderade och många unga band såg dagens ljus. När replokalen i Galaxen var som mest besökt under 1990-talet fanns det fyra replokaler med totalt 13 rockband, som spelade mer eller mindre regelbundet.

Tillsammans med Karl-Gustafs efterträdare; Wayne Rahm, skapade de legendariska "Megarock" - en plattform för unga musiker att kunna visa upp sig på:
-Uppskattade och välbesökta arrangemang, två gångar per år.

Förutom lokala band lockades även etablerade namn upp till Megarock (två gånger/år), som inspiration vid en workshop på dagtid - innan kvällens alla konserter. Ett par av dem var exempelvis svenska rocklegenderna Joakim Caans och Dregen.

I grund och botten är Börje trumslagare, men ser det som en bonus att han hunnit testat på allt från keyboard till gitarr, bas och sång samt att skriva egen musik.

Nedan en lista på Börjes deltagande i olika gruppkonstellationer genom åren:

 • 1980 - Regonetti Band
 • 1983 - Poltergeist
 • 1981-83 Helly Hansen Band 
 • 1984 - Dr Q and the Electric Igors
 • 1984 - S. Böörtil Band
 • 1984-89 - Grapich Universe
 • 1990-98 Mr Tiger
 • 1999-01 - Shrimpcake
 • 2002 - Dödskallegrottan (Vinnare av bästa alternativa Fotbolls-VM-låten: "Nu är det fotbolls-VM!")

 • 2004 - Första soloprojektet "Balthazars Machine"Balthazars Machine.
 • 2006 - Andra plattan med "Balthazars Machine"
 • 2007 - Distant Gatherings, första plattan
 • 2011 - Distant Gatherings, andra plattan
 • 2014 - Tounge, första plattan

 


Inlandskult med otroligt röj för ett antal år sedan. Här tillsammans med Jan Johansson, trummor och Ola Karlsson, gitarr. Foto Kent Norberg.

 

Tounge.Tounge heter ditt senaste rockband. Hur skulle du beskriva er?
-Ola Karlsson och jag bildar ett rockband med ena foten djupt rotad i 1970-talens gitarriff, och den anda foten i 1980-talens rockhymner.

Bandet levererade redan 2000 en cover på en Kiss-låt till samling "KAOL: A world without heroes". Tankarna på att göra något mer tillsammans fanns. Men olika musikprojekt, på var sitt håll, gjorde att hela 13 år hann förflyta, innan de bestämde sig för att göra ett antal skrivarsejourer ihop:
-Vi klickade direkt som låtskrivare, och kände att tiden var mogen att ogenerat inspireras av våra barndoms rockhjältar.

Ledordet i skapandet av Tounges platta "Look! It´s rock´n roll!" har varit "lustfylldhet":
-Känslan skulle komma från skrevet, allt annat har vi skippat.

Plattan kom ut 30:e september och har fått bra press både i Holland och England. Den har vidare varit profilerad på Spotifys egen Nordic Top 10-lista tillsammans med Magnus Uggla, Kent och Miriam Bryant... Just nu är Tounge det fjärde mest spelade bandet på den Amerikanska ReverbNation.


För närvarande har Börje totalt sett över 120 "stimmade" låtar. (Stim är svenska tonsättares internationella musikbyrå. En upphovsrättslig intresseorganisation för musikskaparna och deras musikförlag.)


Börje, Roger och Patrik i "Shrimpcake".

Värt vetande om Börje:

 • Sparat alla sina LP-skivor i sin fritidsstuga:
  -Att sitta vid brasen, spisa en platta och smutta på en god whisky är livet på en pinne.
 • Dansat tryckare med Gigi Hamilton (Freestyle/Style):
  -
  Gällande fröken Hamilton så var ju det roliga i kråksången att hon sjöng i ett populärt pop/discoband, men var ingen höjdare på styrdans... Utan lyckades stämpla mig med sin klackar så att jag hade blånaglar dagen efteråt, ha ha.
 • Soundcheckat med Björn J:som Lind och Janne Schaffer:
  -Jag blev ombedd att bege mig till kyrkan för att hjälpa ett Stockholmsband med soundcheck, för att deras trummis var sen. Föga anade jag, när jag klev in i kyrkan, att det skulle vara Björn J:son Lind, Janne Shaffer och Stefan Brolund som stod och väntade på mig.
  -Det jammet blev minnesvärt, to say the least.

Vilka är dina favoritband, eller rockhjältar som du kallar dem?
-Kiss. Deras LP Destroyer -76 gav mig första kicken med rockmusik.
-Rusch, fick mig att vilja fortsätta att spela och utveckla mig som trummis.
-Prince, inspirerade mig att bli multiinstrumentalist.
-Thin Lizzy, lärde mig hur man rockar skiten på scen.
 

Lite axplock ur Börjes aktiva liv...

* Har varit med och startat upp samt drivit lokalradio i Arvidsjaur (Radio Arvid)
 
* Har drivit lokal-TV i Arvidsjaur
 
* Har varit ordförande i kulturföreningen Inlandskult i början av 2000-talet och initierade till det som i dag är det populära julfesterna samt även konstprojektet "Vad Konst-igt" 
 
* Var projektledare för de lokala långfilmsprojekten "Ralfs inferno" och "Ont val" på 90-talet. Drev även den oerhört populära videoverkstaden där bland annat Patrik Eklund och Anders Muammar tog sina första stapplande steg i filmindustrin.


Börje och Patrik Eklund bildade duon "Dödskallegrottan" som blev vinnare av bästa alternativa fotbolls-VM-låten 2002: "Nu är det fotbolls-VM!" Foto Kent Norberg, Norran.
 
* Har under tiden som föreståndare på Galaxen drivit ungdomskulturutbyte med Umeå, Storuman, Vilhelmina, Sorsele och Storuman där bland annat ungdomar fick lära sig arrangörsskap och ekonomi.

* Ansvarade under denna tid att driva fyra fullbokade replokaler. Under denna tid genomfördes skivprojektet "Three into one" där tre lokala band budgeterade och tjänade ihop pengar till en gemensam EP som spelades in i Umeå. Blev utsedd till "Kulturinspiratör" tack vare detta projekt.Vad ska du hitta på nu då?
-Det vet man aldrig. Kanske jag ska göra något helt annat än musik?

Nä, knappast troligt väl?
-Nä.. Även om jag blir gammal och döv ska jag fortsätta att spela musik.

Börje Reinholdsson
Börje i sitt favoritrum: "Little turkey studio". "Studion dök upp som ett livsprojekt, ett tag efter att vi köpt huset, för 15 år sedan. Det kändes bra att kunna förverkliga min dröm om en egen studio".
Här har Börje genom åren skrivit musik till nio skivor, en mängd reklamjinglar, filmmusik (bland annat till några av Patrik Eklunds filmer) och teatermusik. Foto Kent Norberg.


Om du så här avslutningsvis skulle ge några råd till ungdomar med musikintresse, vad skulle det vara?
-Köp ett sunkigt instrument på en loppis och kliv in i ett garage och kör! Skit i om det låter fördjävligt, ha bara kul. Våga ta det steget, det kan vara grogrunden till något stort!


Skriv ut: