"Måste hem innan det blir mörkt"

2014-10-06 10:59


Norrbottensteatern ger: "Måste hem innan det blir mörk". Foto: Anders Alm.

 

Se föreställningen "Måste hem innan det blir mörkt", som går på Medborgarhuset nu på onsdag 8/10 kl 19.00.

 

Detta är en nyskriven pjäs av Norrbottensuppväxta Camilla Blomqvist, som efter research och intervjuer skrivit en text om konsekvenserna av Ekfors Krafts nedsläckning av Övertorneå. Sex vintrar utan gatulyse… I ett upplyst demokratiskt samhälle... Hur var det möjligt?

En produktion med träffsäker humor och bett i repliken - om några människor som med reflexer och ficklampor tar sig fram längs mörklagda gator.


Vi får följa ett antal karaktärer som alla påverkas av bolagets beslut att släcka gatubelysningen på orten. Vad som händer med dem på grund av, och tack vare, denna drastiska åtgärd - i ett samhälle där mörkret vintertid är kompakt ute och där livet förändrats radikalt utan gatubelysning.


Enemblen.


”Man är som Diana, förföljd av paparazzis. Förra veckan när jag skulle ut med soppåsen, då stod TV och filmade bakom husknuten. Nu är jag i bild varje kväll. Jag står där i min röda täckjacka med soppåsen i handen och det snöar lite blötsnö! Irene säger att hade hon vetat att det skulle bli som en teveföljetong, då hade hon tvingat mig att ta en snyggare toppluva.”


Skådespelare Ali-Reza Modjallal. Fotograf: Anders Alm.

Omdömen:
”Föreställningen är rolig, dråplig, absurd... ”En av Norrbottens mest osannolika historier” NK
”Humoristisk lekfullhet i allvaret” PT
”Tack för humorn, den behövs i den släckta gatubelysningens galenskap” NSD


Skriv ut: