Välkommen till Glommersträsk - ett "Gnosjö" i miniformat!

2014-10-07 20:20


Välkommen till Glommersträsk - ett träkluster och ett "Gnosjö" i miniformat. Bilden visar sågverket som Ikea numer äger. Foto Kent Norberg.

 

Glommersträsk - ett träkluster samt ett "Gnosjö" i miniformat:
-Tisdagsmötena med företagare i byn är guld värda. I det forumet kan vi dryfta både problem och framtidsfrågor, sa Peter Edström, GK Door.

 

Hjärtat i Glommersträsk är restaurang Gula Villan. Det är där företagarna samlas utvalda tisdagar för att äta frukost tillsammans och diskutera. Här luftas det mesta som rör byns utveckling, service och föreningsliv.

De som av någon anledning fått för sig att Glommersträsk mantlat ur och gått i träda är helt fel ute. I församlingen bor omkring 800 människor och bland den befolkningen finns över 90 högst aktiva privatanställda förmågor. Dessa återfinns inom verksamheter som exempelvis: Elfirmor, jordbruk, skogsbyrå, snickerifabrik, husfabrik, dörrfabrik, rörfirma, åkerier, livsmedelsbutik, gummiverkstad med mera.
45-årsjubilérande GK Door levererar dörrar till bland annat Norge. Här vid ett besök av en delegation från Malta. Arkivfoto Kent Norberg.


Ett av de större företagen, som dessutom firar 45-årsjubileéum, är GK-Door:
-Vi, och även andra företag, hade öppet hus förra veckan, så att lokalbefolkningen skulle få se hur mycket verksamhet som faktiskt finns här, berättade en i ägarduon; Peter Edström. 
Bo Lundmark.

Fastigheter, pellets. briketter, färdig värme... Bo Lundmark, GME, visar senaste tillskottet: Ett bärrenseri, fördelat på två lokaler i byn: Juicepress, pastör, bärtork, purémaskin... "Vi är först i Sverige med den här utrustningen. Målet är förädling av bär och förpackning. Allt ska vara kravmärkt. I dag är stort sett alla bär i butikerna importerade" sa Bo och menade att Sverige är ett "U-land" när det gäller skog, bär och förädling. Förhoppningen är att kunna vara igång med verksamhet under sommaren 2015.


Bo Lundmark, vd Glommersträsk Miljöenergi (GME), var en av dem som var inne på samma spår...
-Det är inte alla som vet hur mycket verksamhet vi egentligen har här i Glommersbygden, sa Bo som själv är en sann entreprenör.

Nämnas bör att Glommersträsk hann före Umeå med "Ikeaetablering"! Koncernen har nämligen köpt upp sågverket i byn. Där produceras numera träkomponenter till möbler. Kanske till Billy bokhylla?Anders Eriksson, vd Glommershus. Foto Kent Norberg.
Anders Eriksson driver Glommershus med fyra anställda. Företaget bygger skolor, flerbostadshus, flytande hotellrum i moduler..."Vi har tagit fram ett komplett stompaket för snabb montering och ligger bra till i pris. Ekologiska hus är på tapeten nu. Tittar vi tre år framåt finns volymerna för att skapa minst tio nya jobb... Men går det att få bra lånevillkor, hitta rätt kompetens och hur blir det med servicen i byn? Det är frågor som kommer att avgöra vår utveckling i Glommersträsk" säger Anders.


Många av Glommersföretagen kan tänka sig att utvidga sin verksamhet. Företagen i bygden uppges egentligen behöva rekrytera 30 nya heltidstjänster för att kunna utveckla sina företag. Men de upplever en viss rädsla hos bankerna för att låna ut pengar till investeringar:
-Att det ska vara dyrare att låna pengar till arbetstillfällen än till kapitalvaror, som en husbil, känns fel, ansåg Bo.

Osäkerhet om framtid och vilka möjligheter som finns är illa, ansåg frukostsmötet:
-Därför är det viktigt att koppla ihop politik och näringsliv, så att de tillsammans avger de rätta budskapen utåt och talar väl om varumärket "Arvidsjaurs kommun", sa Peter Edström, GK Door.


Lidéns snickerier bygger främst kök och köksutrustning. Företaget startade redan 1955 av Lennart Lidén. Sedan 1994 driver hans söner: Erik och Lars verksamheten, och tredje generationen finns även de i företaget. På bilden visar en av ägarbröderna, Lars Lidén, köksdörrar, för näringslivsutvecklaren Lars-Erik Hällerstrand och Ove Granlund, Företagarna.

.50 tals retro.Tredje generationen i fabriken: Christoffer, säger att 1950-talsretro kommer mer och mer inom köksutrustning. Han visar exempel på dragluckor och snäpplås samt glaslådor för mjöl, salt och socker: "Alltså ungefär så som det såg ut när farfar började snickra".

Tiden går fort och Lars inser att företaget börjar närma sig en generationsväxling: "Vi får se om Björn och Christoffer väljer att ta över efter mig och brorsan".


  • Näringslivsutvecklaren Lars-Erik Hällerstrand och tillförordnade näringslivschefen Stina Johansson, upplyste om att de "gärna hjälper till" med att hitta investeringsstöd:
    -Får man med sig en tung offentlig finansiär, kan det gå lättare att övertyga bankerna, sa Lars-Erik och tillade att han även hjälper till med att planera i samband med generationsväxling.

En annan punkt, som luftades under frukostmötet, berörde möjligheterna att hitta framtida kompetent personalförsörjning. Stina Johansson berättade i sammanhanget, att det nyligen bildats ett kompetensförsörjningsråd för att förbättra kopplingen mellan skola och närningsliv:
-Syftet är att fånga upp den kompetens som efterfrågas i kommunen och skapa de rätta utbildningarna.


 

Peter Manner, turistbyrån, tog tillfället i akt att berätta lite om trenden med utländska företag som vill etablera sig inom turistbranschen, i vår kommun och i regionen:
-Inom en radie av 85 kilometer från Arvidsjaurs flygplats, finns i dag över 25 utländska turistföretag som kan erbjuda 400 bäddar. En trend, där det gäller att ta tillvara de positiva spinoffeffekterna.


Karl-Henry Lundström

Karl-Henry Lundströms skogsbyrå. Foto Kent Norberg.

Karl-Henry Lundström driver Skogsbyrå med 10 anställda, plus just nu tre inhyrda avverkningsgrupper. Han har även jordbruk och ett mindre sågverk/hyvel tillsammans med sin bror.

Skogsbyrån startades för fem år sedan och nu håller Karl-Henry på att renovera en gammal kåk i utkanten av byn, som ska bli kontor. För verksamheten sväller... Men som med alla övriga vi pratat med, finns tveksamheter med att hitta rätt kompetens lokalt och att få bra lånevillkor hos banken.


"I min byrå säljer jag kompetens, som ska vara av god kvalitet. Allt från stämpling till virkesaffärer, röjer kraftgator, gör skogsbruks- och fastighetsplaner. Man kan säga att en skogsbruksplan är som en bankbok, där man kan se plus och minus. Vattenfall är största kunden, men jag har även privatkunder. Stina Johansson fortsatte med att informera om rådande positiv statistik för Arvidsjaurs kommun:
-Vi har en sjunkande arbetslöshet och ökad befolkning. Hittills under året ligger vi på ett netto med plus 21 personer.

  • Varje invånare genererar 62 000 kronor i skatteintäkter. Det innebär konkret att varje skattebetalande medborgare betyder mycket för kommunens möjligheter till service och underhåll.

 

Stina och Lars-Erik gav avslutningsvis en eloge till alla företagare som engagerat sig i driften av Vittjåkk, kommande säsong:
-Signalvärdet för ett sådant positivt besked är väldigt högt!


 

Dörrföretaget GK Door firar 45-årsjubiléum. T.f näringslivschefen Stina Johansson överlämnar gratulerar med blommor från hela delegationen från kommunen. Foto Kent Norberg.Grattis! Dörrföretaget GK Door firar 45-årsjubiléum och fick blommor av t.f näringslivschefen Stina Johansson. Foto Kent Norberg.Skriv ut: