Grym efterfrågan på destination Lapland

2014-09-23 15:09


Gruppdiskussioner. Identifiering av viktiga aktörer för utveckling av besöksnäringen. 60 personer från Arvidsjaur, Arjeplog och Sorsele deltog i en turismutvecklingskonferens i Slagnäs på måndagskvällen. "Vi ska satsa på besöks- och biltestnäringen. Arvidsjaurs flygplats är ett viktigt nav för den fortsatta utvecklingen" sa Lotta Åman, kommunalråd i Arvidsjaurs kommun. Foto Kent Norberg.

 

-Det finns en grym efterfrågan på destination Lapland! Men det blir inte affär för än hela kedjan från besökare till plats fungerar, sa Sweden Lapland Tourisms vd Annika Fredriksson, vid ett turistutvecklingsseminarium på måndagskvällen.

 

Totalt 60 personer deltog i seminariet, som hölls i hotell Nausta, Slagnäs. Allt från kommunalråd till turismföretagare och politiker, från Arvidsjaur, Arjeplog och Sorsele satt med i det initierade diskussionerna.

Konstaterat är att antalet resenärer och resor ökar stadigt i världen. En global tillväxtprognos för besöksnäringen 2014, visar redan ett plus med fem procent, jämfört med fjolåret.

Erica Mattsson

Enligt destinationsutvecklingsstrategen Erica Mattsson, klättrar Sverige stadigt uppåt och har nu 19:e största turistekonomin i världen. En stor del av ökningen står destination Swedish Lapland för med 2,8 miljoner gästnätter 2013:
-Det är bara Stockholm som destination som anses mer intressant i Sverige. Så något har vi här uppe som lockar Jorden befolkning, sa Erica Mattsson, destinationsutvecklingsstrateg och fortsatte:
-Arvidsjaur är med 44 procent internationella gästnätter, den "mest internationella kommunen" i destinationen!

Erica berättade även om internationella turismtrender. Den utpekade globala målgruppen för vår destination är turister som söker utomhusaktiviteter:
-Vår destination är som skapad för den kundgruppen. Här finns stora femstjärniga naturupplevelser! Rena vatten, orörda skogar och mäktiga fjäll med historisk intressant kultur.

Men frågan kvarstår - hur gör vi för att bättre ta vara på den affärsmöjligheten?


Marknads- och kommunikationsstrategen Graeme Richardsson, Swedish Lapland Tourism, berättade om "trestegsraketen". I korta ordalag ser den ut som följer:

1) Produktutveckling (Hur innovativ är produkten? Tillgänglighet, kundbemötande, paketering och prissättning mm)

2) Utveckling av försäljningskanaler (broschyrer, webb, sociala medier mm)

3) Kännedom och intresse (Press, visningsresor, sociala medier, reseoperatörer, kampanjer, broschyrer...)

-Gör man inte sin läxa ordentligt blir det svårt att lyckas med affärerna, hävdade Graeme.

Kommunalråden i de tre kommunerna sa sig vara inne på samma linje, att alla måste bli bättre på att utveckla den stora potential som finns inom turismen i området.


-Alla måste kroka arm! Ett sådant här forum bör ni fundera på att anordna kontinuerligt, sa Annika Fredriksson, vd för Swedish Lapland Tourism (stående i bild). Foto Kent Norberg.

Hur samhället kan vara "smörjmedel" för utveckling av turismföretagen?
"Infrastruktur, bättre skyltning på både svenska och engelska, flexibla öppettider och hög servicenivå samt digital tillgänglighet, hjälp med att undanröja krångliga och hämmande myndighetsregler och lånevillkor hos bankerna " var några av de saker som dryftades i samband med gruppdiskussioner."Vi ska minnas att den globala turisten bryr sig inte om kommungränser eller ens landsgränser. Huvudsaken är att vi har kvalitativa paket att erbjuda" konstaterade grupperna.

 

A-kommunernas och Sorseles kommunalråd samt Swedish Lapland Tourisms representanter var alla eniga om att det varit ett givande seminarium med "fantastisk" uppslutning:
-Det här är ett bra led i att skapa ett strukturfondsprojekt för EU-ansökan 2015, baserat på det unika vi har.

 

Visioner:

  • Destination Swedish Lapland ska bli norra Europas mest attraktiva resmål
  • Destinationen ska även bli världens mest tillgängliga arktiska kultur- och naturresemål

Skriv ut: