Föreställningen "Ingenmansland" visades i Arvidsjaur

2014-09-11 10:20

Ingenmansland. Foto Kent Norberg.
Föreställningen "Ingemansland" är ett en påminnelse om det meningslösa i alla krig. Men också en stillsam hyllning till de som var där. Foto Kent Norberg.

 

KoreogrRichard Asker. Foto Kent Norber.afen Joseph Sturdy har skapat ett helt nytt dansverk, "Ingenmansland", till hundraårsminnet av Första världskrigets utbrott 1914:
-Det är svårt att i ett verk omfatta något så hemskt som första världskriget. Jag är engelsman och Storbritannien stred i både första och andra världskriget. Överallt finns det minnesmärken och skulpturer som påminner om krigen, säger Sturdy i ett pressmeddelande.

 

Världspremiären hölls på tisdagen i Haparanda och i dag, två dagar senare, spelades föreställningen upp i Medborgarhuset, Arvidsjaur.

Första söndagen i november är minnesdagen för första världskriget.

Joseph Sturdy har hämtat inspiration från litteraturen som skrevs under krigsåren och minnesmärken i de offentliga rummen. Men han har också tittat på satiren och propagandan från den här tiden:
-Det var en enorm glorifiering av kriget som ägde rum i propagandasyfte och som fungerade som motivation till att gå med, trots att militären i England var svag vid den tidpunkten.


På torsdagseftermiddagen visades verket "Ingenmansland" för mellanstadieelever, i Medborgarhuset, Arvidsjaur. Foto Kent Norberg.

Richard Asker är skådespelare och utformar texterna tillsammans med Joseph:
-Allt material som jag läser är autentiskt. dDet är politiska tal, statistik och krigspoesi, skrivet av soldater som låg i skyttegravarna, säger Richard i pressmeddelandet.

Medverkande: Dansare från Focus Dance, skådespelaren Richard Asker och avgångselever från Kungliga Svenska Balettskolan som gör sin arbetsplatsförlagda praktik hos Focus Dance under ledning av koreograf Joseph Sturdy. Delar av praktikperioden har förlagts hos Dans i Nord.

 


Skriv ut: