De jobbar med förbättringsfrågor för ungdomar

2014-06-13 11:24

eza Mohammedi, Hjalmar Landström och Jawid Rahmani. Foto Kent Norberg.
Reza Mohammedi, Hjalmar Landström och Jawid Rahmani jobbar under tre veckor som unga kommunutvecklare. Foto Kent Norberg.

 

Reza Mohammedi, Hjalmar Landström och Jawid Rahmani är ”unga kommunutvecklare”.
Under tre veckor samlar de tankar och idéer som kan förbättra för unga i Arvidsjaurs kommun.

 

-Vi försöker utröna vad unga vill och komma med förslag till våra beslutsfattare om vad som skulle kunna förbättra situationen för ungdomarna, säger Hjalmar Landström.

Störst fokus ligger på fritiden och arbetet baserar sig främst på en undersökning genomförd 2012, som kallas LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken).

-Enkäten avslöjade att många av ortens unga inte är helt nöjda med fritidsutbudet.  Man ansåg helt enkelt att det fanns för lite att göra på fritiden, något som vi även hör nu i samtal med unga, säger Reza Mohammedi.

I sammanhanget kan nämnas att när kommunen kallade till möte om vad unga vill göra på fritiden kom endast 13 av 400 inbjudna och ingen i åldersgruppen 0-30 år...
-Vi har ett problem med att det finns en ungdomsapati, som vi måste försöka få bukt med, konstaterar Hjalmar.

Förhoppningar finns på nya aktivitets- och mötesplatsen som kommunen kallar ”Humlan”. Men även där krävs ett mått av egen kreativitet.

De tre unga kommunutvecklarna haft hunnit träffa i stort sett hela den kommunala ledningsgruppen:
-Vi har pratat om en massa olika saker. Bland annat ungdomsarbetslösheten och att det finns en hel del arbeten i kommunen som däremot ingen vill utföra, inom vård/omsorg och restaurangbranschen.

Det har exempelvis resulterat i att ortens hotell måste ”importera” utbildad arbetskraft från kusten och från södra Sverige, som bor tillfälligt i Arvidsjaur under högsäsongen.

Att även nå unga med kommunal information är en annan viktig del som gruppen undersökt:
-Ungdomar är ju framtiden för Arvidsjaur och då är det nog viktigt att ha en hemsida som attraherar även unga. I dag känns kommunens hemsida lite gammelmodig. Den uppdateras ofta, men skulle må bra av att få en ny modernare finish.

 

Fotnot: Det är Akademi norr och Norrbottens läns landsting som finansierar projektet "Unga kommunutveckalre".


Skriv ut: