Arvidsjaurs kommun - intresserade av parlamentsbyggnad för Sametinget!

2015-02-17 08:51Arvidsjaurs kommun har anmält sitt intresse för att placering av eventuell parlamentsbyggnad till Sametinget sker i Arvidsjaur:
- Vi är väldigt intresserade! Rent geografiskt ligger ju Arvidsjaurs kommun mitt i Sameland, vilket gör det till en idealisk placeringsort, säger kommunalrådet Lotta Åman.

 

Kommunalrådet hänvisar vidare till goda kommunikationer, med flygplats som erbjuder direktflyg till Stockholm tre gånger per dag samt flighter vintertid ner till Mellaneuropa.
Under hösten har flygplatsen byggts ut för att kunna svara upp mot den expanderande biltest- och eventverksamheten - en viktig nod i "biltestland".

Därutöver är kommunen en turistisk knutpunkt med Europaväg 45, Silvervägen och väg 94 som korsar Arvidsjaur.

Bredband och telekommunikation är väl utbyggt, i och med att det finns många högteknologiska företag i kommunen. 2010 prisades Arvidsjaurs kommun som "Bästa bredbandsbyggarkommunen" i landet.

Sveriges äldsta bevarade samiska kyrkstad, den så kallade "Lappstaden" finns i Arvidsjaur, som en del av det samiska kulturarvet:
-Sedan 2010 är vi samisk förvaltningskommun. Roligt är även att tidningen Samefolket har valt att placera sin redaktion här.

Kortfattat kan man konstatera att Arvidsjaurs kommun är en liten kommun, men med hög servicegrad:
-Något som definitivt bidragit till att vi är inne i en expanderingsfas med många nystartade företag. För exempel så valde, i januari, ett stort internationell företag att etablera sitt Nordeuropakontor i vår kommun, säger kommunalrådet Lotta Åman.  

 

Läs/lyssna på inslag i Sameradion, där kommunalrådet Lotta Åman intervjuas angående den samiska parlamentsbyggnaden.


Skriv ut: