Dialog- och demokratidag

2015-03-12 12:15


Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef, hälsade alla deltagare välkomna till dialog- och demokratidagen. På bilden syns rundabordssamtal mellan unga och representanter från bland annat politk, Jägarbataljonen och näringslivskontoret. 
 

I Arvidsjaurs kommun anordnades på onsdagen en Dialog- och demokratidag för unga:
-Vi vill inspirera och visa våra unga vad vi i kommunen kan erbjuda dem, och hur de kan göra sina röster hörda, sa barn- och ungdomskulturchefen Camilla Freedman.


Omkring 500 unga medborgare deltog under "Demokratidagen". De var uppdelade i tre grupper, som roterade på tre olika stationer - fördelade i Medborgarhuset och i Laponias kongressal.
Javad Mohseni, var en kring bordet som samtalade med kommunalrådet Lotta Åman. "Vi pratade om betygskriterier, brist på lärare samt att vi önskar att Humlan håller öppet även helger" berättade Javad.


Där fick de träffa representanter från Landstinget, Polisen, Försvarsmakten och näringslivet samt politiker och kommunala tjänstemän. Tanken var att skapa forum för dialog, med frågor och/eller egna tankar och idéer. 

Under dagen fick besökarna även lyssna och inspireras av två olika föreläsare: Jonas Agdur, KEKS, och videobloggaren Clara Henry, med över 300 000 följare på Youtube...


Inger Mäkimaa, bibliotekarie, pratade arbete med Anja Lindkvist och Rebecka Eriksson. Båda går Omvårdnadsprogrammet och gör praktik: "Sköter man sig finns goda chanser till arbete efter skolan" sa Rebecka. 


Representanter från såväl Polisen som gymnasieskolan Sandbacka var på plats för att prata med eleverna.

Jonas Agdur har arbetat med delaktighet och inflytande för ungdomar i över 30 år. För närvarande arbetar Jonas för EU’s ministerråd, med att ta fram en rapport om vad som är bra ungdomsarbete:
-Vad är en ungdom? Ni är inte er ålder eller bakgrund, tro, sexuella läggning eller historia. Låt ingen annan bestämma vad ni är. Utan ni blir det ni blir det ni tänker att ni är.
-Så tänk att ni är unika, smarta, roliga och modiga. Våga se era drömma och ta dem på allvar, livet blir så mycket roligare då! sa Jonas.

Joans Agdur. Foto Kent Norberg.
Jonas Agdur från KEKS (Kvalitet och kompetens i samverkan) föreläste om demokrati för unga i Arvidsjaur. Foto Kent Norberg. 


Clara Henry
blev årets videobloggare 2013 och ledde Melodifestivalens webbsatsning ”Uppsnack” 2014. Clara har också lett galor och deltagit i olika tv-program under senare år:

-Aportekarnes julmust blev mitt genombrott. Jag trodde att drycken hette "Aportek-Arnes julmust" när jag var yngre och det gjorde jag en film på som slog igenom enormt på Youtube. Jag gick från svettig tonårsnörd till uppskattad videobloggare på en gång...Efter den filmen fick Clare en massa reklamförslag... Inledningsvis sa hon "ja" till allt! Men numer vill hon använda sina sitt kändisskap till något hon kan stå för!
-Mens! Jag hatar mens! Men skriver och pratar och gör filmer om det hela tiden. För jag tycker att undervisningen i skolan om just mens, var urdålig. Så på något sätt vill jag bidra till det.
Clara har kontrakt med ett känt märke som tillverkar mensbindor. Hon är dessutom färdig med en egen bok "Mens hurså?", som kommer ut i handeln snart.
-Hoppas jag har inspirerat er till följa era egna drömmar, sa Clara. 

Gå till Claras blogg


Efter Claras föreläsning blev det kö för att få ta "selfies" med henne...

Arrangörer: Elevråden samt Barn- och ungdomsgruppen, i samverkan med Arvidsjaurs församling, Arvidsjaurs kommun och Polisen.


Skriv ut: