Dessa elever, och två lärare, på Fridhemsskolan reser på måndag till Kedainiai i Litauen. Fotot Kent Norberg.

Elever reser till Litauen

2018-10-05 10:47

På måndag reser 10 högstadieelever från Fridhemsskolan till Kedainiai i Litauen:
-Det ska bli spännande att få se och uppleva hur de bor och lever, säger en av eleverna och berättar att alla ska bo på olika ställen, hemma hos sina nyvunna kamrater.

Det hela ingår i utbytesprojektet Nordplus Junior 2018-2020. Projektets namn är "Back to the nature för sustainable future". Även Danmark deltar i projektet.

-Syftet är att eleverna i de olika länderna ska dela deras erfarenheter och bli mer insatta i hållbarhetsfrågor för framtiden, säger läraren Shona Lidström som tillsammans med kollegan Carola Sköld åker med på den veckolånga resan.

Alla har förberett sig genom att jobba med filmer och material. De beskriver bland annat hur vi källsorterar samt hur vi tänker om vår skog och vad den används till.

Litauen, formellt Republiken Litauen, är en republik i Baltikum i Nordeuropa.

  • Landet gränsar till Lettland i norr, Vitryssland och Polen i söder samt den ryska exklaven Kaliningrad i sydväst.
  • Litauen är sedan 2004 medlem i Europeiska unionen och försvarsalliansen Nato. Källa. Wikipedia.se
  • Huvudstad: Vilnius
  • Staden Kėdainiai, dit eleverna från Fridhemsskolan kommer att resa, är en av de äldsta städerna i Litauen och ligger vid floden Nevėžis. Staden kan spåras ända tillbaka till 1372 då den omnämndes i en krönika av Hermann Wartberge.
  • 25 654 invånare 2014 och har sedan 1700-talet räknats som en av de största städerna i landet.

Staden har flera byggnader av arkitekturell betydelse, bland annat det före detta stadshuset, S:t Georgskyrkan och den kalvinistiska kyrkan.

En gammal sed var att alla som anlände till staden skulle ta med sig varsin sten som skulle användas för att bygga upp staden. Här finns även den enda minareten i Litauen. Kėdainiai har allt som allt två synagogor och fem kyrkor varav en ortodox, en luthersk, två katolska och en kalvinistisk.

Under Karl X Gustavs polska krig skedde flera strider i området kring Kėdainiai. På stadens slott signerades år 1655 ett kortlivat fördrag, freden i Kėdainiai, mellan Sverige och den polsk-litauiska adelsfamiljen Radziwiłł. (Källa wikipedia.se) Royalty-Free Stock Photo. Kedainiai, Lithuania.


Skriv ut: