Nya dataskyddslagen ska stärka individskyddet

2018-05-02 11:00

Den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från och med 25 maj 2018. Förordningen ersätter det tidigare EU-direktivet 95/46/EG och den svenska personuppgiftslagen.

-Dataskyddsförordningen har kommit till för att stärka skyddet för oss som individer. Idag används våra personuppgifter ofta som handelsvara, säger Åsa Händel, utredare, Samhällsbyggnadsförvaltningen Arvidsjaurs kommun.

Bland annat har stora sociala medieföretag sålt personuppgifter vidare till andra företag. Det sker också ofta dataintrång där obehöriga kommer över mängder av personuppgifter som kan användas på felaktigt sätt. Den nya Dataskyddsförordningen är ett försök att komma tillrätta med det.

-Företag och organisationer måste nu vara mer noga med hur personuppgifter behandlas och vi kommer nu att ha större rättigheter att få information om vad som behandlas om oss. Exempelvis varför uppgifterna lagras och hur länge, hur de behandlas, om de delas med andra och för vilket syfte, säger Åsa.

Även kommunen omfattas av lagen. Kommunen sköter en mängd olika samhällsfunktioner och för att klara det jobbet så hanteras personuppgifter om anställda, medborgare och gäster:
-Personuppgiftslagen har redan tidigare styrt hur kommunen behandlat personuppgifter, så skillnaderna blir inte så stora.

Rättigheten att begära information om personuppgiftsbehandlingar gäller även för de uppgifter som kommunen har. 
(Du kan läsa mer om Arvidsjaurs kommuns personuppgiftsbehandling under "Dataskydd". Klicka på länken längre ner på den här sidan))


Skriv ut: