Just nu pågår kursen Helicopter Tactics Instructors Course (HTIC) för fullt i och runt om Arvidsjaur och närliggande kommuner. Foto Victor Persson, FM.
Just nu pågår kursen Helicopter Tactics Instructors Course (HTIC) för fullt i och runt om Arvidsjaur och närliggande kommuner. Foto Victor Persson, FM.

Helicopter Tactics Instructors Course vid Arvidsjaurs flygplats

2018-09-12 11:41

Just nu pågår kursen Helicopter Tactics Instructors Course (HTIC) för fullt i och runt om Arvidsjaur och närliggande kommuner.

-Det är en europeisk helikopterutbildning i regi av European Defence Agency, EDA, vars syfte är att utbilda helikopterbesättningar från runt om i Europa att flyga i olika typer av avancerade hotmiljöer, säger Victor Persson, informationssoldat, Försvarsmakten, HTIC.

Standardalbum Arvidsjaurs bilder

HTIC kommer att pågå 10-29/9 och utgör den sista praktiska delen av en sju veckor lång övning, vars teori och simulatorutbildningar tidigare genomförts hos Royal Air Force i Linton-on-Ouse, England. Likt föregående år är man även denna gång stationerade vid Arvidsjaur flygplats.

Deltar gör förutom Sverige också besättningar från Norge och Österrike. Totalt ingår 11 flygplan och helikoptrar i utbildningen och av dessa bidrar Sverige med fyra. En helikopter av typen UH 60 Blackhawk, två stridsflygplan av typen JAS 39 Gripen och ett spaningsflygplan av typen ASC 890:
-Utöver detta tillkommer även personal från Arméns Jägarbataljon, som ingår i övningsverksamheten på marken.

Flygningarna som genomförs under kursen kommer bara att ske under vardagar och dagtid:
-Även nästa år är HTIC planerad att genomföras i Arvidsjaur och är då tänkt att ske 9-27/9.

Victor Persson / Försvarsmakten


Skriv ut: