Arvidsjaurgalan: Matz "Macke" Edin tar emot priset som "Årets medborgare i Arvidsjaurs kommun 2015", av kommunfullmäktiges ordförande Peter Rydfjäll. Måndag 12 november är Macke återigen aktuell, då som inbjuden till tv4:s Fotbollsgalan. Arkivfoto Kent Norberg.

"Macke" inbjuden till Fotbollsgalan i tv4

2018-10-30 15:58

I 62 år har han dömt fotbollsmatchter, främst i Norr- och Västerbotten. Nu är evigt unge Matz "Macke" Edin, 86 höstar, inbjuden till den stora Fotbollsgalan i Stockholm:
-Det känns bra! Alltid roligt att bli uppskattad för det man gör.

Matz berättar att han började döma hösten 1959 och slutade nu i höst 2018. Totalt 62 (!) år som domare. Varav hockey 34 år, innebandy 30 år och fotboll 62 år.

På frågan om det har varit trevliga år, svarar han att: "Eljest skulle jag ju aldrig hållit på så länge...".

Men vad har varit roligast att döma då?
-Det vete klååån?! Själv har jag ju bara spelat vanlig bandy och fotboll. Men tror i alla fall att jag gjort mest nytta som domare inom ungdomsfotbollen och ungdomsinnebandyn.
-Har försökt att vara tydlig och förklara varför jag dömt som jag gjort. Vad jag förstått så har det varit uppskattat hos både de unga spelarna och deras tränare. 

Du gruvar dig inte för att resa till Stockholm, för om vi ska vara ärliga så är du ju inte någon ungdom längre?
-Nej, nej, det bekommer mig ingenting. Jag är ute och motionerar varje dag. Dessutom håller jag i fem gymnasitkgrupper varje vecka, så jag är vältränad.

Kommer vi att få se dig i tv-rutan?
-Det är inte säkert. Som jag förstod det blir min tid före sändningen kl 20:00. Men man vet ju aldrig om de kanske visar något klipp i sammanfattningen, senare under kvällen. 

Har du förberett något tal?
-Jag dra väl dommardikten. Ger dom mig fem minuter så hinner jag dra alla fem verser!


 

 


Skriv ut: