Hoger Alguli med personal hälsar välkommen till Rallarmuseets restaurang i sommar. Foto Peter Manner.

Sommar i Moskosel

2018-06-27 14:28

Moskosel bjuder på många vackra vyer och intressanta utflyktsmål. Ett besök passar också bra att kombinera med den välkända Grodkällan mellan Auktsjaur och Lomträsk.

  
Vy mot Storholmen, mitt i Moskosel.


Rallarmuseet besöks årligen av uppemot 7.000 besökare och skildrar på ett intressant sätt byggandet av den över 100 mil långa Inlandsbanan. Tillsammans med Hembygdsmuseet i Arvidsjaur är Rallarmuseet en av de mest välbesökta platserna i Arvidsjaurs kommun. Dessutom finns här restaurang med uteservering som serverar många olika maträtter både till de bilburna gästerna samt de som ankommer med södergående tåg från Gällivare på förmiddagarna. I anslutning till museet finns också en av byns tre loppisar!

  

  


Tage Lidström driver också loppis, innehållande bland annat en del äldre föremål vid sin gård mitt i byn som inkluderar den äldsta byggnaden daterad 1840. Oftast bjuder han på en trevlig pratstund också. Ring innan om du vill veta öppettiderna i förväg!

        


  
Även Birgitta Lidström med syskon bedriver loppis mitt i byn!


Vandringsstig

Förra sommaren renoverades bron över till den vackra Storholmen. Stigens början hittar du några meter bortanför avtaget till Åkargatan som är en sidogata till höger när du kör genom Moskosel, ca 200 meter före avtagsvägen mot Rallarmuseet. Ett annat vandringsalternativ är Erik-Larsaberget strax utanför byn, eller varför inte göra en avstickare till de berömda Trollforsarna?

  

   

  


Vid Storholmens norra del finns ett parti med svagt strömmande vatten, en bra plats för fiske.
Moskosels Fiskvårdsförening säljer fiskekort. Andra fiskevatten i närheten är bland annat Bomtjärnarna med utplanterad öring i Stora Bomtjärnen, till vänster om grusvägen som leder mot Abmorälven. Regnbågslax finns i lilla Bomtjärnen, belägen på höger sida om grusvägen. Abmorälven har för övrigt gott om harr och öring, samt Piteälven, där Sveasfiskekortet gäller nedströms järnvägsbron. Ovanför järnvägsbron och 9 km uppströms till kraftledningen vid Trollforsen är fiskekorten kvoterade, och säljs av Pite Älv ekonomisk förening. www.pitealv.se. Fiskekort köper du på www.fiskekort.se

Text och foto: Peter Manner


Relaterade Dokument

Relaterade Länkar

Skriv ut: