Bevakat område - smitta! Sandbackas omsorgselever deltar i katastrofövning på AJB:s övningsområde tillsammans med IKK, Umeå. Foto Kent Norberg.

Omsorgsprogrammets elever figuranter i katastrofövning

2018-05-31 12:17

Sedan 2009 har Omsorgsprogrammet på Sandbackaskolan, Försvarsmaktens Vinterenhet (en del i Arméns Jägarbataljon) och IKK (Internationell kris- och konflikthantering) samövat i Arvidsjaur:
-Det är både nyttigt och roligt samarbete. Vi lär oss mycket av varandra, säger läraren Maud Lundmark som har 30 gymnasieelever på plats som figuranter under veckans övningsdagar.

Årets samövning fokuserar i huvudsak på smitta och risk för pandemi. Men IKK:s kursansvarig, Olof Semb, berättar att han vävt in en massa andra incidenter också:
-Det blir stressigt med olyckor, självmordsförsök, hjärtstopp, drunkning med mera. Räddningstjänsten i Arvidsjaur är med på vissa saker för att vi ska få helheten i övningarna.

När undertecknad besöker övningsområdet har en sjuktransport med kraftigt smittade patienter råkat köra in i en folkmassa. Risken för att smittan ska spridas är överhängande och det råder förtvivlan och rädsla bland de skadade människorna.

 

Beväpnade soldater med gasmask vaktar över området. Personalen jobbar frenetiskt med att skapa en lägesbild, ta hand om chockade och skadade och flytta redan smittade till eget isolerat område. Sjuktransporterna går i skytteltrafik.


I programmet ingår psykologi, traumatologi och infektionsbekämpning. Svårighetsgraden trappas upp från dag till dag under övningsveckan:
-Kombinationen med en okänd väldigt smittsam sjukdom och trafikolycka i en folkmassa gör att stressnivån stiger till högsta nivå hos eleverna som ska öva. De har fullt upp med andra ord och sköter det bra, så långt, säger Olof som själv sitter i sambandsrummet och kommunicerar med allt från insats- till sjuktransportpersonal.

Vecka 22 är för övrigt en nationell kris- och beredskapsvecka då Försvarsmaktens nya häfte "Om krisen eller kriget kommer", landat i folks brevlådor. Flera kommuner i landet har även olika arrangemang och utställningar på temat. Arvidsjaurs kommun har under veckan en liten utställning i biblioteket om vad som kan vara bra att ha hemma vid en kris, om till exempel strömmen försvinner en vecka under smällkalla vintern...

  • En checklista på vad man kan packa själv hemma i en "krislåda" kommer att publiceras i kommunens informationstidning "Kommuninfo", som utkommer 14 juni.

 

 

 


Skriv ut: