Birgitta, Lotta, Mariann och Barbro serverade lunchen i partytältet vid Arvas på torsdagen. Foto Kent Norberg.

Samiskt 100-årsfirande i dagarna 7

2018-08-23 10:10

Arvidsjaurs sameförening firar 100-års jubileum 24 augusti 2018 och därför arrangerar föreningen ett fullspäckat program hela veckan 20-26 augusti på samegården Arvas:
-Hittills har arrangemangen varit välbesökta och uppskattade, säger Mariann Lörstrand, samisk koordinator i Arvidsjaurs kommun.


  
Arvasgården. Historisk tillbakablick av Ivan Eriksson, om sameföreningens bildande. Foto Mariann Lörstrand.


Veckan inleddes av en historisk tillbakablick av Ivan Eriksson, om sameföreningens bildande och vad som föregick samepolitiskt under 1900-talet.


Välkända Karin Stenberg var en mycket aktiv företrädare för samer från Arvidsjaursområdet runt om i Sverige och Sápmi. Ivan visade många gamla bilder vilket var uppskattat, och där åhörarna kände igen gamla släktingar som varit med på den tiden.

Tisdagen bestod av samisk sång- och lekstund med Anna Kuhmunen, känd från SVT:s samiska barnprogram, samt joikworkshop med ledaren Torbjörn Doj (Jämtland) för lite äldre barn.

Även våra seniorer har passat på att besöka utställningarna om slöjd, foton från kalvmärkningen samt om Karin Stenberg.


Onsdag kväll förelästes det om samiska kvarlevor vid utgrävningen av Silbojokk samt hur Sametinget jobbar med återbegravningar av samisak kvarlevor som finns magasinerade runtom i Sverige och världen.

Torsdagens arrangemang handlade om en stor seniorträff med över 60 anmälda samt slöjdutställning hela dagen med lokala skickliga hantverkare.

Utställningar och försäljning av samiskt hantverk i Arvasgården. Foto Kent Norberg.


Annika Brännström, var en av cirka 90 personer som njöt av den goda torsdagslunchen i partytältet vid Arvasgården.


Utställningar av det samiska arbetslivet samt klädesplagg och hantverk, finns att beskåda i Arvasgården.Skriv ut: