Arvidsjaurs allmänning visade på onsdagen hur man med en smidig liten skördare kan gallra ungbestånd utan att det behövs
Arvidsjaurs allmänning visade på onsdagen hur man med en smidig liten skördare kan gallra ungbestånd utan att det behövs "gator" i skogen. Foto Kent Norberg.

Smidig gallring lämnar inga "marksår"

2020-08-26 14:05

I ett samarbete med lokala entreprenörer, industrier på orten och Vimek, har Arvidsjaurs allmänning dragit igång ett projekt som förhoppningsvis kommer att bredda tillgången på lämpliga avverkningsresurser:
-Tanken är även att öka den lokala förädlingen av ortens skogar samt förbättra ekonomin i konfliktbestånd för skogsägaren, säger Robert Grimm, förvaltare Arvidsjaurs allmänning.

Under onsdagen hölls en allmän visning av en gallring i trakterna kring Lomträsk. Ett 40-årigt skogsbestånd, i behov av att gallras för att träden ska växa till sig:
-En sådan här gallringsmaskin är intressant för mig som skogsägare, med skog i gallringsstorlek. Maskinen är smidig och tar inte mer plats än skogen behövs för att utvecklas, säger Roland Jansson, som äger skog i Rättsel.

Virket tas sedan ut med skotare av samma storlek. Visserligen får man köra fler gånger, men det är inget som Roland ser som något hinder:
-Nä, det tar man igen sedan, för gallring syns på årsringarna.
Enligt Roland brukar det bara ta "ett par tre år" innan man ser att träden reagerar på gallringen och blir grövre.

Roland Jansson tittade tillsammans med cirka 20 andra skogsägare och "skogsfolk", från bland annat Svea Skog, intresserat på när den lilla skördaren smidigt slingrade sig mellan träden - utan att skada annat än det som skulle avverkas. Foto Kent Norberg.

Smidigt tar sig den lilla skördaren sig fram bland träd som ska gallras och andra som ska stå kvar.Spanar efter tecken på gadd: "Att gallra bort tallar angripna av gadd är viktigt. Tyvärr sprider sig gadden alltmer och tar död på träden, berättade Bert Åhman (tvåa från vänster), Arvidsjaurs allmänning. Foto Kent Norberg.

-Anledningen till den här dagen är att vi vill visa vilken bra lösning det här är för alla. Det ökar mervärdet för både skogsägarna som slipper långa transporter och för vår kommun, då uttaget från gallringen till största del kommer att levereras till ortens industrier som Ute-Trä AB och Glommers Timber AB, säger Allmänningsförvaltaren Robert Grimm.

 


Skriv ut: